Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir?
Yer fıstığı, ülkemizde en fazla tüketilen kuru yemiş çeşitlerinden bir tanesidir. Sahip olduğu yüksek lezzet ve sağladığı faydalar ile dikkat çeken yer fıstığı, vitamin ve mineral açısından son derece zengin olan bir kuruyemiştir. Yer fıstığı; antioksidanlar, lifler, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Bu açıdan yer fıstığının pek çok faydası bulunmaktadır. Yer fıstığı ve sağladığı faydalar ile ilgili aşağıdakileri söylemek mümkündür.
● Kalp Sağlığı İçin Yararlıdır: Yer fıstığındaki yağın %75'i tekli doymamış yağ asitlerine karşılık gelir. Dünya genelinde gerçekleştirilen çeşitli araştırmalar fıstık tüketiminin kalp hastalığına bağlı ölümleri %19 oranında azaltabildiğini ifade etmektedir.
● Kolesterolle Savaşır: Tekli doymamış yağ asitleri kötü kolesterolü düşürmeye ve iyi kolesterol seviyelerini korumaya yardımcı olur. Ek olarak yer fıstığının üzümlerden neredeyse 30 kat daha fazla resveratrol içerdiğini ifade edebiliriz. Bu da kolesterole karşı mücadelede müttefik bir antioksidan bileşik içerdiğini net bir şekilde ortaya koymaktadır.
● Kandaki Şeker Seviyesini Düzenler: Yer fıstığı, tuz veya şeker eklenmeden doğal olarak yenildiği sürece şeker hastalığı olan kişiler için şiddetle tavsiye edilir. Yapılan bir araştırma, son derece faydalı kuruyemiş olan yer fıstığının diyabetli kişiler için önerilen düşük glisemik indeksli bir gıda olduğunu vurgulamaktadır.
● Diyette Tüketilir ve Tok Tutar: Bir avuç dolusu kabuklu fıstık tüketmek, iştahınız üzerindeki doyurucu etkisi nedeniyle kilo vermenize yardımcı olabilir. Fıstık tüketimi tokluk yaratır ve gün içinde diğer kalorilerin alınmasını önleyebilir. Ayrıca yer fıstığı kandaki yağ profilini iyileştirir.
● Kan Basıncını Düzenler: Yer fıstığı, arter duvarlarını gevşetmeye yardımcı ve arterlerde kolesterol birikimini engelleyen arginin içerir. Bu nedenle kan basıncını düzenlediği ile ilgili önemli bilgiler bulunmaktadır.
● Hamile Kadınlar İçin Çok Yararlıdır: 30 g kavrulmuş fıstık porsiyonu hamilelikte doğuştan gelen malformasyonları önlemek ve vücutta yeni hücrelerin gelişimi için temel bir besin olan folik asitin %10'unu içerir. Bilindiği üzere hamile bireylerin hamileliklerinin ilk 3 ayında folik asit kullanması çok önemlidir. Bu doğrultuda fıstık tüketerek de folik asit ihtiyacı en iyi şekilde karşılanabilmektedir.
● Kansere Karşı Mücadele Eder: Gerçekleştirilen çeşitli araştırmalara göre, haftada en az bir kez 30 g doğal yer fıstığı yemek, yüksek antioksidan içeriği ve esansiyel yağ asitleri sayesinde meme kanseri riskini azaltır. Buffalo Üniversitesi'nden yapılan bir başka araştırma sonucunda yer fıstığındaki beta-sitosterolün kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olduğunu bulunmuştur.
● Bilişsel Sağlığı İyileştirir: Fıstık, merkezi ve periferik sinir sistemini onaran ve koruyan B kompleksinin vitaminleri bakımından zengindir. Hafıza kaybını, sinirsel tikleri ve kontrolsüz hareketleri önler. Ek olarak, hareket kontrolünü ve zihinsel odaklanmayı teşvik ederler. Bu doğrultuda yer fıstığının bunamayı ve kısa ve uzun süreli hafıza kaybını önlediği de bilinmektedir.
● Güçlü ve Sağlıklı Kemikler İçin İyidir: Yer fıstığı, güçlü ve sağlıklı kemikler oluşturmaya yardımcı olan fosfor ve kalsiyum gibi mineraller içerir. Ayrıca kemik oluşumunda, kas kasılmalarında, sinir uyarılarının iletilmesinde ve çok sayıda enzimin aktivasyonunda önemli bir element olan magnezyum içerir.
● Sağlıklı Bir Cilt Sağlar: Yerfıstığının bir diğer faydası da sağlıklı bir cilde sahip olmaya yardımcı olmasıdır. Çünkü iyi bir E vitamini kaynağıdır. Bu da cilt hücrelerini ultraviyole ışıktan, kirlilikten ve korkunç serbest radikalleri üreten diğer elementlerden koruyan bir antioksidan görevi görür. Ayrıca hem cildin hem de saçın erken yaşlanmasını engeller.
Yer Fıstığının Sağladığı Diğer Faydalar
Yer fıstığının sahip olduğu farklı faydalarda bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir.
● Göğüs kanserinin yanı sıra mide kanseri ve kolon kanseri ile de mücadele edilmesini sağlar.
● E vitamini deposu olduğu için cildin yanı sıra saçlarda da son derece etkilidir.
● Protein ve aminoasit açısından oldukça zengin bir yapıda olan yer fıstığı vücudun çok daha sağlıklı bir şekilde büyümesini ve gelişmesini sağlar.
● Omega 3 içerir. Bu da saçlarda dökülmelerin ve kırılmaların azalmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra saçların çok daha güçlü ve parlak görünmesini sağlar.
● Seretonin hormonunun üretilmesine yardımcı olur.
● İçeriğindeki yağlar ile cinsel gücün artırılmasını sağlamaktadır.
● Kalp ve damar hastalıkları için koruyucudur.
● İnme riskini azaltmaktadır.
● Hafızayı güçlendirir.
Yer Fıstığının Besin Değerleri
Fıstık genel olarak yağlı bir yapıya sahiptir. Bu doğrultuda olması gerekenden fazla tüketilmesi durumunda kilo alımına da neden olabilir. Bu noktada yer fıstığının kalori ve besin değerlerini şu şekilde açıklayabiliriz:
Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır?
Hem kahvaltılarda hem de çeşitli kurabiye ve keklerin yapımında sık sık tercih edilen fıstık ezmesinin nasıl yapıldığını merak mı ediyorsunuz? O halde doğru adrestesiniz. Şimdi gelin, sizin için hazırladığımız fıstık ezmesi tarifini hep birlikte detaylı bir şekilde inceleyelim.
Hazırlama Süresi: 20 Dakika
Pişirme: Yok
Servis: 2-4 Kişilik
Malzemeler:
200 g yer fıstığı
1 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı fındık yağı
1/2 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Öncelikle yer fıstığını elektrikli rondoda 2-4 dakika boyunca ufalayın. Daha sonra içerisine balı, fındık yağını ve tuzu ekleyin.
5 dakika daha bu karışım rondodan çekmeye devam edin. Rondonuz çok ısınırsa bir süre ara verebilirsiniz. Rondodan ne kadar çok çekerseniz fıstık ezmesi o kadar lezzetli olacaktır.
Sürülebilir bir kıvama geldiğinde rondoyu durdurun ve fıstık ezmenizi bir kavanozun içerisine alın. Ezmeyi mutlaka buzdolabında muhafaza edin.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..