Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Maske Takmak Yüzünüzdeki Bu Sorunları Artırabilir
Maske Takmak Yüzünüzdeki Bu Sorunları Artırabilir
Mide Bulantısı Deyip Geçmeyin
Mide Bulantısı Deyip Geçmeyin

Kene Isırığıyla Bulaşan Sinsi Hastalık

 Kene Isırığıyla Bulaşan Sinsi Hastalık

Kene ısırığı vakarı her bahar yaz döneminde görülür. Bazı keneler insanlarda ciddi hastalıklara neden olabilir. Lyme Hastalığı da bunlardan biri… Parklarda ve yeşil alanlarda daha fazla zaman geçirdiğimiz bu dönemde kendimizin ve çocuklarımızın vücudunu kene ısırıklarına karşı kontrol etmek ve bazı basit önlemleri almak önem kazanıyor. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Acıbadem Altunizade Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. A. Sesin Kocagöz, ailelere Lyme hastalığı ve kenelerden korunma konusunda şu bilgileri veriyor.


Keneler kısa otların, çalılıkların olduğu alanlarda sıklıkla buunabilir. Kıyafetlerinize tutunup ileleyerek vücudunuza ulaşabildiği gibi doğrudan da ısırabilir.

Isırdıklarında anestezik madde salgıladıkları için çoğu zaman kene ısırığını hissetmezsiniz. Kene ısırığıyla vücuda giren mikropların yol açtığı Lyme hastalığı, gribal bir enfeksiyonu andıran belirtilerle başlar. Teşhis edilemeyip tedavisi geciktiğinde ilerleyerek hayati riske neden olabilir.

Borrelia burgdorferi isimli mikrop kene ısırığıyla insana bulaşarak Lyme Hastalığı’na neden olur. Hastalık kişiye bulaştıktan aylar hatta yıllar sonra ortaya çıkabilir. 

Sinsice ilerleyen hastalık

Küçük bir ısırıkla, sessizce vücuda girerek mikrobunu bulaştıran kenenin yol açtığı Lyme hastalığı, kene ısırmasından sonra antibiyotik ile ilk dönemde tedavi edilmediğinde kronikleşme riski oluşturabilir.

Mikrobu taşıyan kenenin ısırığından sonraki ilk ayda yani Evre 1’de ısırık alanında kırmızı, yuvarlak ve kenara doğru yayılan ve yaranın orta bölgesindeki kızarıklığın sönükleştiği “boğa gözü” olarak tanımlanan döküntü görülür. Bu dönemde ateş, halsizlik, baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı görülebilir.

İlk ayda uygun antibiyotik tedavi verilmez ise Evre 2 denilen “erken yaygın enfeksiyon” dönemine geçiş olabilir. Bu dönemde vücudun diğer bölgelerine yayılmaya başlayarak sinir, kalp ve iskelet sistemine ait bulgular oluşturur.

Bu evrede de teşhis edilip uygun tedavi verilmez ise Evre 3 yani “kronik Lyme hastalığı” gelişebilir; hastalığın bulaşmasından aylar ya da yıllar sonra tutulan vücut bölgesine göre kronik eklem enfeksiyonları, beyin ve omurilik iltihaplanması, dengesiz ve anormal yürüyüş, ciltte kronik yaralar, yorgunluk, göz iltihabı ve romatizmal hastalıklar gibi bulgular görülür.

Erken teşhis ve tedavi çok önemli!

Tedavi edilmediğinde beyin fonksiyonlarından kalbe ve sinir sistemine dek vücudun birçok bölgesini etkileyerek ciddi sorunlara yol açan Lyme hastalığının ilk döneminin tedavisinde antibiyotikler kullanıldığını, özellikle ilk evrede verilen tedavinin hastalığın ilerlemesini önleyebildiğini belirten Prof. Dr. A. Sesin Kocagöz, tedavide erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayarak “Kene ile teması olan ve muayene bulguları ile şüphelenilen durumlarda enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurularak laboratuvar tetkikleri ve tedavi planlanır. Hastanın durumuna göre gerekirse daha ileri tanı yöntemlerine başvurmak gerekebilir” diyor.

Kenelerden korunmak için!

Kene vücuda en çok boyundan, bacaklardan ve kollardan giriyor. Piknik ya da parklara gittiğinizde bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor.
1. Hayvan barınakları veya kenelerin yaşayabileceği alanlara gidecekseniz kene kovucu losyon sürün ya da kıyafete sıkılan sprey sıkın.
2. Riskli alanlarda bulunduğunuzda kapalı giyinin; özellikle boynunuzu, kollarınızı ve bacaklarınızı uzun giysilerle kapatın. Pantolonun paçasını çorabınızın içine sokun.
3. Kenenin daha net görülebilmesi için açık renkli giysiler giyin.
4. Kıyafetlere yapışabildiklerinden eve gelir gelmez piknik kıyafetlerini hemen çıkarıp yıkayın.

Vücudunuzda kene ile karşılaştığınızda!

Piknik alanlarına gittikten sonra evinize döndüğünüzde öncelikli olarak tüm kıyafetlerinizi çıkarıp değiştirip duşa girmelisiniz ve vücudunuzda kene araştırması yapmalısınız. Vücudunuzda keneyi fark ettiğinizde ya da duştayken elinize “ben” gibi bir çıkıntı geldiğinde gelişigüzel çıkarmaya çalışmayın. Kenenin koparılmadan ve ezmeden çıkarılması için hemen en yakın sağlık kuruluşuna; dermatoloji uzmanına ya da acil hekimine başvurun. Unutmayın; kene vücutta ne kadar uzun kalırsa o kadar çok enfeksiyon bulaştırıyor. 

ABD'de her yıl yaklaşık 300 bin kişinin Lyme Hastalığı’na yakalandığı bildiriliyor. 26 yaşındaki ünlü şarkıcı Justin Bieber da bu hastalıkla mücadele ettiğini açıkladığında, dikkatler tekrar kenelere ve bu hastalığa çevrilmişti. 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..