10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et!
Kalp-damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon ve kas-iskelet sistemi hastalıklarının temel nedenleri arasında gelen hareketsiz yaşamla mücadele etmek ve farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü olarak anılıyor.
Merdivenleri sağlık aracı olarak görün!
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, her gün merdiven çıkan kişilerin beyin yaşının yaşıtlarına göre bir yaş daha genç olduğunu söyledi. Doç. Dr. Kaya, şöyle konuştu:
“Başınızı çevirdiğinizde, çoğu zaman çıkmaya üşendiğiniz çok sayıda merdivenle karşılaşabilirsiniz. Yaşadığınız apartmanda, iş yerinde, metro ve metrobüslerde. Bu kadar basamağı yorgunluk olarak değil, sağlık artırıcı olarak görmenizin tam da zamanı.
Merdiven çıkmanın bedenimizi güçlü ve sağlıklı tuttuğunu biliyoruz. Yeni çalışmalar merdiven çıkmanın beynimizi de genç tuttuğunu göstermektedir. Okulda basamakları ikişer üçer olarak uçarak çıkan çocukların beyinlerini ileri yaşlara hazırladığını düşünmemişizdir. Ama yeni çalışmalar merdiven çıkanların ileri yaşlarda beyinlerinin yaşıtlarına oranla daha genç kaldığını göstermekte.
Beden ve ruh eş zamanlı yaşlanmıyor!
Bedenimizin ve ruhumuzun yaşı her zaman takvim yaşımızla aynı değildir. Aynı hızla yaşlanmaz. Sağlıklı yaşamak için bedenimize ve ruhumuza yapacağımız her yatırım biyolojik yaşımızı genç tutabilir. 19 ila 79 yaşları arasında bulunan 331 sağlıklı erişkin üzerinde çalışan bilim insanları fiziksel aktivitenin beyni genç tutarak hem biyolojik yaşı (bedeninizin içinde bulunduğu gerçek yaş) hem de kronolojik (takvim) yaşı olumlu etkileyebileceğini gösterdiler.
Her gün merdiven çıkmak bir yaş gençleştiriyor
Çalışmada her gün merdiven çıkan kişilerin beyin yaşının yaşıtlarına göre bir yaş daha genç olduğu bulunmuştur. Yazarlar eğitimin de beyin yaşını bir yaş gençleştirdiğini vurgulamaktadır. Okul çağında hem okuyan hem de merdiven kullanan gençlerin ileri yaşlarında beyin yaşlarının yaşıtlarına göre genç olması başta bunama olmak üzere çok sayıda hastalığı önlediği vurgulanmaktadır.
Egzersiz mental seviyeyi iyileştiriyor
Yine benzer bir çalışma fiziksel aktivitenin beyin aktivitesi ve fonksiyonunu doğrudan etkilediğini göstermiştir. Yaşamı boyunca egzersiz yapan yaşlıların yapmayanlara oranla özellikle hızlı karar verme ve dikkat konusunda daha iyi mental seviyeye sahip olduğu gösterilmiştir.
Fiziksel aktivite yaşlanma sürecini yavaşlatıyor
Fiziksel aktivite, beynimizde hipokampüs denilen ve hafıza görevini üstlenen bölgenin daha fazla kanlanmasını sağlar. Aynı şekilde ister yoga yapın ister merdiven inip çıkın, tüm fiziksel aktiviteler, yaşlanma sürecini yavaşlatarak ve beyin hücrelerini yenileyerek beynimizi gerçek yaşımızdan genç tutmamıza yardımcı olur.
Sağlık için hareket edin!
Günümüzde fiziksel aktivitenin beyni doğrudan etkilediği konusunda herhangi bir şüphe kalmamıştır. Sizi sürekli oturmaya yönlendiren hızlı yaşam koşturması, zamansızlık giderek sabit pozisyonlara doğru itmekte. Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen yüksek kan basıncı, diyabet, sigara kullanımı, obezite ve aşırı kilo gibi sorunlara yol açan bu hareketsiz yaşam akışına karşın, sizleri “10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et” gününde kalbinizi, kaslarınızı, kemiklerinizi, eklemlerinizi, ruhunuzu ve beyninizi sağlıklı tutmak için yürümeye, koşmaya, yüzmeye, egzersiz yapmaya, tüm bunları yaparken de derin ve doğru nefes almaya davet ediyorum. Her gün düzenli olarak yürüyüş hapınızı almayı ihmal etmeyiniz.”
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..