Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
 Sık Boğaz Ağrısı Yaşamanın Nedenleri
Sık Boğaz Ağrısı Yaşamanın Nedenleri
Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?
Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?

Bağışıklık Sisteminiz Yeterince İyi Mi?

Bağışıklık Sisteminiz Yeterince İyi Mi?

Sonbahar-kış döneminde daha az hastalanmak için bağışıklık sistemimizin iyi olması gerekiyor. beslenme, hareket, yaşam biçimi ve çevresel faktörler bağışıklık sistemimiz üzerinde etkili ve onu güçsüz bırakabiliyor. Bu durumda da hastalıklara karşı daha savunmasız kalabiliyoruz. Acıbadem Taksim Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Edvin Murrja, vücudumuzun vereceği bazı sinyallerin bağışıklığımızın düştüğüne işaret ettiğini belirtiyor.

Sık sık soğuk algınlığı veya grip mi oluyorsunuz?

Sağlıklı birinin yılda iki-üç defa soğuk algınlığı yaşaması normal kabul edilmektedir. Vücudumuz mikroplarla 3-4 gün savaştıktan sonra, tekrar eski haline döner ve hastalığı yeneriz. Yıl içinde dört defadan fazla soğuk algınlığı yaşıyorsanız, ayrıca iyileşme süreniz uzun sürüyorsa, bu durum  bağışıklık sisteminizin zayıf olduğunun bir göstergesi olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren temel şeyler; dengeli ve yeterli beslenme, bedensel hareket ve kaliteli uykudur.

Bağırsak sağlığı, bağışıklık sistemini etkiler

Sindirim sisteminin iyi olması savunma sisteminin iyi çalışması için çok önemlidir. Gaz, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi şikayetlerin fazla olması savunma sisteminin zayıflığına işaret edebilir.

Günde en az 2 litre su için, kefir ve yoğurt gibi probiyotik içeren ve sindirim sistemini destekleyen besinler tüketin. Probiyotikler, solunum ve sindirim sistemi enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayan iyi bakterilerdir. Bu iyi mikroorganizmalar, bağışıklık sistemine gerekli sinyalleri göndererek, bağırsağı enfeksiyona karşı korumaya yardımcı olur. bağırsaklarımızda iyi bakteriler azaldığında, kötü bakteriler aşırı çoğalarak bağışıklık sistemini zayıflatır. Doktorunuza danışarak bağırsak sisteminizi iyileştirici probiyotik takviyesi alabilirsiniz.

Yavaş iyileşen yaralar, kötü bir bağışıklık sistemine işaret edebilir

Her türlü deri hasarında vücut yarayı iyileştirmek için muazzam bir efor sarf edip cildi yeniler. İyileşme sürecinde immün sistem hücreleri önemli bir rol oynar, onların zayıflığında cilt yenilemesi gecikir, yaralar daha uzun sürede iyileşir. Zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olup olmadığınızı belirlemek için bazı kan testleri yapılabilir. Bu testlerde, bağışıklık sistemi hücreleri ve antikor seviyelerin normal aralıkta olup olmadığı görülebilir.

Stres ve üzüntü yaşadığınızda hastalanmanız tesadüf değil!

İş yerinde yaşadığınız stres ve gergin saatler arttığında veya büyük ruhsal değişikliklerle mücadele ettiğinizde hastalanmanız rastlantı değildir. Stres savunma hücrelerinin işlevini azaltır, böylece fırsatçı enfeksiyonlara olanak sağlar. Stres ve kaygı başta olmak üzere bazı ruhsal sorunlar iyice arttığında, stresi yönetmeyi öğrenmek, bir hobi edinmek, fiziksel aktiviteyi ihmal etmemek, günde en az yedi saat uyumak ve dostlarla iletişimi koparmamak, duygu ve düşünceleri paylaşmak fayda sağlayacaktır. 

Yılda iki kereden fazla antibiyotik tedavisi mi görüyorsunuz?

Kulak enfeksiyonu, sinüzit, bronşit, zatürre gibi enfeksiyonlarla yılda birkaç defa karşılaşıyorsanız, bir yıl içerisinde iki kürden fazla antibiyotik ihtiyacınız oluyorsa, savunma sisteminiz görevini yapmakta zorlanıyor demektir. Bağışıklık sistemi zayıf bir kişinin ellerini sık sık yıkamak gibi hijyen kurallarına uyması, sarılma veya öpüşme gibi yakın temastan kaçınması çok önemlidir.

Kendinizi devamlı yorgun mu hissediyorsunuz?

Dinlenmenize rağmen hala yorgun hissediyorsanız savunma sisteminiz enerji kullanımında zorlanıyor olabilir. Kronik enfeksiyon veya inflamasyon olduğunda, bağışıklık sistemi enerji miktarını doğru kullanamayarak genel enerji tüketimine neden olabilir. Bu nedenle vitamin ve minerallerden zengin mevsim sebze ve meyvelerini yeterli ve dengeli tüketin, onların yanında proteinden zengin gıdaları (kırmızı et, balık, tavuk, yumurta) eksik etmeyin.

Sürekli kullanılan bazı ilaçlar bağışıklığı düşürür

Diyabet, emilim bozukluğu, kanser, bağışıklığı düşüren belirli ilaç kullanımı gibi başka bir durumunuz varsa, o durum için de tedavi görmeniz gerekecektir. Doktora başvurduğunuzda genel sağlığınız, hastalık geçmişiniz ve kullandığınız ilaçlar hakkında tam bilgi vermelisiniz. Sağlık geçmişiniz hakkında eksiksiz bilgi tedavinizi ve daha sağlıklı bir yaşam sürmenizi kolaylaştıracaktır.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..