Baş Dönmenizi Ciddiye Alın
Baş dönmesi hemen hemen herkesin sıklıkla yaşadığı bir şikayet. Doktora gitmemizin ikinci nedeni. Vertigo da denilen bu durum dünyada her yıl yüzde 10 oranında artıyor. Tedavi ise nedene göre değişiyor. En sık yaşanan nedeni ise iç kulak hastalıkları. Acıbadem Taksim Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aytuğ Altundağ, şu bilgileri veriyor
Vücudumuzun bir denge sistemi var
Santral sinir sistemi, kulaklardaki vestibüller, ayak ve kaslardan gelen algı ve gözler vücudumuzun denge sistemini oluşturuyor. Beynimize bilgi aktaran bu dört organın arasında çok yoğun ve karmaşık bir ilişki bulunuyor. Bu yüzden sistemlerin herhangi birinde ortaya çıkan sorun denge bozukluğuna neden olur. Bu durumda sistemlerin birbiriyle koordineli çalışmasını sürdürmesini sağlamak, herhangi bozukluk durumunda da rehabilite etmek gerekiyor.
Denge Sistemini Eğitebilirsiniz
Vertigo tedavisi nedenine bağlı olarak değişiyor. İç kulak hastalıklarına bağlı olan ve en sık yaşanan vertigoların başlıca tedavisi ise vestibüler rehabilitasyonla yapılıyor. Bu tedaviyle, hem oynayan kristaller yerine oturtuluyor, hem de zayıflayan vestibüler denge sistemini güçlendirmeye yönelik egzersiz tedavilerine başlanıyor. Kişinin denge organının eğitilmesine dayanan rehabilitasyon sürecini ip cambazlarının dengede kalmayı öğrenebilmesine benzeten Doç. Dr. Aytuğ Altundağ, “Biz hastayı ipin üzerinde değil ama normal yolda yürüyebilecek hale getiriyoruz” diyor.
Tedavi Kişiden Kişiye Değişir
Rehabilitasyon sürecinin en önemli belirleyicileri, hastanın yaşı, tanısı, ağırlık derecesi ve tedaviye uyumu oluyor. Hastanın yaşı arttıkça rehabilitasyon zorlaşabiliyor. Bunun yanında kilo ya da hareket etmeyi kısıtlayan bel fıtığı ya da kalp hastalıkları, boyundaki problemlere bağlı kısıtlılık gibi ek hastalıklar da sürecin uzamasına neden olduğu gibi sonuca da etki edebiliyor. Ancak hastaların çoğunda herhangi bir zorluk olmadan tedaviye başlanabiliyor.
Hangi hastalarda ne kadar etkin?
Genel olarak rehabilitasyon tedavisinin etkinliği hastalığa göre değişiyor ve en çok tek taraflı vestibüler hipofonksiyonda (zayıflık) başarılı oluyor. Ancak hem bilimsel ortamlardaki sonuçlardan hem de kendi deneyimlerimizden biliyoruz ki: tek taraflı veya iki taraflı vestibüler fonksiyon kayıplarında, santral (beyin) kaynaklı stabil dengesizliklerde, kafa ve boyun travmalarına bağlı gelişen baş dönmelerinde, psikojenik vertigolarda, yaşa bağlı denge sorunlarında, dirençli BPPV (Benign paroksismal pozisyonel vertigo), yani iç kulak kristallerinin yer değiştirmesine bağlı olan baş dönmesi olgularında, vestibüler migrende ve kesin tanısı konulamayan hastalarda vestibüler rehabilitasyon ciddi yarar sağlıyor. Bilimsel literatür, tedavinin başarı oranını yüzde 60’tan yüzde 92'lere kadar çeşitli sonuçlarda gösteriyor.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..