Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bacağınızdaki Ağrıların Nedenleri Farklıdır
Bacağınızdaki Ağrıların Nedenleri Farklıdır
Genç Yaşta El Titremesinin Nedeni
Genç Yaşta El Titremesinin Nedeni

Bu Belirtiler Bağışıklığınızın Bozulduğuna İşaret Ediyor

Bu Belirtiler Bağışıklığınızın Bozulduğuna İşaret Ediyor


Bağışıklık sistemimizin, vücudumuzun savunma kalkanı olduğunu biliyorsunuz. Beslenmemizden, aldığımız ek takviyelere ya da sporumuza kadar onu güçlendirmeye uğraşıyoruz. Biliyoruz ki güçlü bir bağışıklık sistemi demek daha sağlıklı ve uzun bir yaşam demek. Daha az hasta olmak demek.  Peki, bağışıklık sistemimiz güçsüzleştiğinde vücudumuzun hangi sinyalleri verdiğini, bize nasıl işaretler gönderdiğini biliyor musunuz? Memorial Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Aytaç Karadağ zayıf düşen bağışıklık sisteminin işaretleri hakkında şunları söylüyor.

Sürekli yorgun hissediyorum, sabah yorgun kalkıyorum

Şehir içinde maruz kaldığımız stres, toksik maddeler ya da doğal olmayan beslenmeden midir ama sürekli bir yorgunluk hissedenlerin sayısı hiçte az değil. Kronik yorgunluk, son zamanlarda çok sık karşılaşılan bir durum. Harcadığımız enerjiden daha fazla yorgunluk hissetmemiz, bağışıklığımızın güçsüzleştiğine işaret ediyor olabilir. Özellikle sabah yataktan yorgun kalkanlar, dinlendiği halde yorgunluğu geçmeyenler ve az bir eforda bile çabuk yorulanların bağışıklık sistemleri hakkında doktorla görüşmesi bir çözüm olabilir. 

Sürekli hasta oluyorum

Yaz aylarında grip, nezle, soğuk algınlığı oluşuyor ve sürekli hastalık tekrarlıyorsa ilaçlarla geçiştirilmeden önce immun sistemin taranması faydalı olmaktadır. Tekrarlayan ishal, idrar yolu enfeksiyonları, genital bölge enfeksiyonları, mantar, solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklar önemli uyarıcılardır. Bağışıklığı sağlayan beyaz kan hücreleri yeterli düzeyde çalışamadığında enfeksiyonlara daha kolay yakalanıldığı gibi, daha zor iyileşilmektedir.

Cildim iyi görünmüyor

Ciltte nedensiz yara açılması veya mevcut yaraların geç düzelmesi, tekrarlayan mantar enfeksiyonları bağışıklık sisteminin cilt açısından erken habercileri gibidir.
Alerjik şikayetler ise immün sistemin dengesinin bozulması ve abartılı reaksiyon göstermesi ile olmaktadır. İmmün sistem, fazla çalıştığında alerji, az çalıştığında enfeksiyonlar gelişir. Burun akıntısı, hapşırık, gözlerde yaşarma, öksürük, nefes darlığı, ciltte kaşıntılı kabarıklıklar alerjik kökenli olabilir.

Ağzımın içinde yaralar oluyor

Özellikle senede 4 kereden fazla virüslere bağlı oluşan ağız veya burun çevresinde uçuk denilen lezyonlar gelişmesi bağışıklığın zayıflığı açısından önemli bir parametredir. Ağız içi ve dil üzerinde aft denilen ağrılı, ortası beyaz lezyonlar, yaralar senede 4’ten fazla çıkıyor ise bağışıklık sistemi zayıflığı, Behçet Hastalığı veya bazı vitamin eksiklikleri yönünden araştırılması açısından araştırılmalıdır. Pamukçuk denilen kandida cinsi mantar, ağız kanalında, yemek borusunda, midede, bağırsaklarda olabilirken aynı zamanda bağışıklığı kendisi de baskılayıp hastalığın ilerlemesine, hatta son yıllarda kanser gelişmesine katkıda bulunduğuna inanılmaktadır.

Bağışıklık sistemini zayıflatan nedenler

Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan doğuştan gelen kronik hastalıklar ve enfeksiyon gibi değiştirilemeyen etkenlerin yanında yaşam şekli ve beslenme alışkanlıklarında yapılan hatalar da etkili olmaktadır.  Bağışıklık sistemi zayıflamasının en yaygın nedeni yetersiz ve dengesiz beslenmedir. Karbonhidrattan zengin beslenme, antikorların yapıtaşı olan proteinden düşük beslenme, aşırı kilo ve aşırı zayıflık bağışıklığı baskılayıcı etmenlerdir. A,B, C, E, D  vitaminleri, selenyum, demir, çinko ve karotenler bağışıklık sisteminin karmaşık reaksiyonlarını katalize eder. Bunlardan herhangi birinin eksikliği vücudumuzu dış etmenlere karşı saldırıya açık hale getirmektedir. Alkol kullanımı, sigara kullanımı, radyasyon maruziyeti, probiyotik eksikliği, kalitesiz uyku, iyi dinlememek, stres yükü fazlalığı, sık antibiyotik kullanımı da bağışıklık sistemimizin zayıflamasında rol oynayan başlıca sebepler arasındadır.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için 6 altın öneri

  1. Düzenli ve dengeli beslenin. Özellikle A, B, C, E, D vitaminleri ve çeşitli mineralleri içeren besinleri almaya özen gösterin.
  2. Kaliteli ve düzenli uyku uyuyun. Minimum 6-8 saat uyumaya, düzenli saatlerde yatağa girmeye özen gösterin.
  3. Stres ve kaygıyı olabildiğince en az düzeye çekin.
  4. Açık havada düzenli egzersiz hem zihinsel hem de fiziksel açıdan daha iyi hissedilmesine neden olabileceği gibi; bağışıklık sistemini de güçlendirecektir.
  5. Probiyotik desteği ve sindirim sisteminin düzenli çalışması da bağışıklık sisteminde son derece önemlidir. Ev yapımı yoğurt, kefir, ev yapımı sirke, ev yapımı turşu, boza, şalgam suyu probiyotik açısından zengin besin öğeleridir.
  6. Bol su tüketin. Yarısından fazlası su olan vücudun hücrelerinin daha iyi çalışabilmesi ve bağışıklığı kuvvetlendirmek için minimum günde 2-2,5 litre su içilmelidir.


 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..