Dondurucu Soğuklar Hasta Etmesin
Soğuk kış aylarının korkulu rüyası! Halk dili ile ’Üşütme’ , uzmanlara göre ‘Üst solunum yolu enfeksiyonları’. Vücut ısımızı doğru oranda tutabilmemiz durumunda bağışıklık sistemimiz yavaşlamayacak ve bu soğuk dönemi yanımızda peçete taşımadan veya ilaçlara mahkûm olmadan geçirebileceğiz! Bize yardımcı olmak adına Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili dondurucu soğuklarda vücut ısınızı yükselten besinleri sıraladı, bunları nasıl tüketmeniz gerektiğini anlattı.
Tarçın
Eğer narin bir bünyeniz var ise, kış aylarının vazgeçilmezi sahlep ve onun partneri tarçın… Isıtıcı özelliği ile tarçın diğer baharatların arasından hemen ortaya çıkıveriyor. Soğuk havanın karşısına çıkmadan önce, dilinizin üzerine koyacağınız bir çay kaşığı toz tarçın, kan akımının vücut yüzeyine doğru hücum etmesine destek oluyor, bu da vücudun ısınmasına yardım ediyor. Çay severler için de; çaylarınızı kabuk tarçınla demleyerek de tarçından istediğiniz şekilde faydalanabilirsiniz.
Taze Zencefil
Bu baharatımız ise vücut ısısını dengede tutan ve vücutta gelişen hipoterminin –vücut ısısının 35 derecenin altına düşmesi-düzelmesine katkı sağlayan bir bitki kökü. Soğuk kış gecelerinde ısınmak için hazırladığınız çorbalarınıza toz haline getirilmiş zencefil kökünden 1 çay kaşığı kadar katmanız yeterli olacaktır. Zencefil ve tarçını ayrıca sıcak suda 5-10 dakika demleyerek çay halinde de içebilir, isterseniz toz zencefilden kurabiyeler yapabilir ve çay saatlerinize lezzetli bir ikram hazırlayabilirsiniz.
Ihlamur
Neler var neler! Tanen, müsilaj, hesperidin, sudorific glikozit, saponin ve uçucu bir yağ içeriyor. Bu sayede, virüs ve bakterilerin sebep olduğu rahatsızlıklara karşı bağışıklığı güçlendiriyor. Ihlamur terlemeyi de teşvik ettiği gibi içindeki müsilaj ise göğüs yumuşatıcı özellikli bir madde. Kurutulmuş çiçek ve yaprak karışımından 1 tatlı kaşığı alıp üzerine 1 su bardağı kaynatılmış su ilave edin ve 10 dakika süreyle demlendirin. Bu karışımdan günde 3 kez birer bardak içmeniz durumunda bir adım daha güçlü olacaksınız.
Havlıcan
Zencefilgillerden ismine aşina olmadığımız bir bitki, Çin zencefili olarak da biliniyor. Ancak tat olarak zencefile çok benzemiyor. Vücut ısısını artıran bir bitki olan havlıcanın kök kısmı hem baharat hem de çay şeklinde kullanılabiliyor. Bir bardak sıcak suya 2 çay kaşığı kadar ince kıyılmış havlıcan kökü ekleyip 10-15 dakika demleyebilirsiniz. Aklınızda olsun, demi süzerek ve buruk tadını bastırmak için ılıdıktan sonra doğal şeker olan balı ilave edebilirsiniz.
Acı biber
Yediğimiz de yanaklarımızın kızardığı bir anda daha fazla hareket ettiğimiz ve bunun sonucunda vücut ısımızın yükselmesine yardımcı olan bir baharat. Bu baharat termojenik-vücut ısısını yükseltme-özelliğine sahip. Sevilen baharatımıza acılığını veren kapsaisin maddesi de termojenezi arttırıyor. Çok aşırıya kaçmadan yemeklerimizde kullanarak metabolizmamızı kuvvetlendirebiliriz.
Karabiber
Komedi filmlerinin vazgeçilmez hapşırtma malzemesi. İçerdiği manganez, potasyum, A ve C vitaminleri, demir ve diyet lifleri karabibere etkili bir antioksidan ve doğal antibiyotik özelliği kazandırıyor. Karabiberde bulunan piperin maddesi de sinir sistemini uyararak vücudun ısı üretmesini destekliyor. Tuz tüketimini azaltıp onun yerine her öğün yemeklere yarım çay kaşığı kadar karabiber ilave ederek yemekleri tatlandırabilir ve böbreklerinizi de koruyabilirsiniz.
Zerdeçal
Termojenik etkisiyle Hint safranı olarak da bilinen zerdeçalın etken maddesi kurkumindir. Uzmanımız zerdeçalın günlük 1-3 gr alınmasının yeterli geleceği ile birlikte, zerdeçalı balla karıştırarak ya da yemeklere, çorbalara ve salatalara da ilave ederek kullanabileceğimizi de belirtmektedir. Dışarı çıkmadan önce zerdaçallı süt de tercih edebilirsiniz. 1 su bardağı ılık süte yarım çay kaşığı zerdaçal, çeyrek çay kaşığı zencefil, bir çay kaşığı tarçın ve bal ekleyin, bu nefis içecekle içinizi ısıtabilirsiniz.
Bu bilgilerle sıcacık bir kış geçirmeniz dileğiyle.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..