Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
ALS Hastalığı Zeki, Duygusal İnsanları Seviyor
ALS Hastalığı Zeki, Duygusal İnsanları Seviyor
Ebola Salgını Yayılıyor mu?
Ebola Salgını Yayılıyor mu?

İmplant Nedir, Neden Uygulanır?

İmplant Nedir, Neden Uygulanır?

 

Ağız sağlığı sadece estetik görüntümüzü değil, tüm vücudumuzun çalışmasını etkiliyor. Özellikle eksik dişler, sıkıntı yaşamamıza neden oluyor. Eksik dişlerimizi tamamlamada en etkili yöntemlerden biri de implant uygulamaları…  Estetik Diş Hekimi Arzu Zogun implant hakkında bilgi verdi.

İmplant; ağızda eksik olan dişlerin yeniden fonksiyon ve estetik kazandırılmasını sağlayan, çene kemiğine yerleştirilmiş olan yapay diş kökleridir. Farklı implant türleri olmasına rağmen, en fazla kullanılan vidalı olan türleridir. Ağızda ister tek diş, isterse daha fazla diş eksik olsun, çenede yeteri kadar kemik bulunuyorsa, implant uygulaması yapılabilir. Çene kemiğine yerleştirilen implant vidaları belli bir kalınlığa ve genişliğe sahiptir. Bu yüzden yerleştirileceği kemiğin vidayı kabul edecek şekilde geniş ve yüksek olması gerekir. Kemiğin kalitesi implant başarısını etkileyecek bir unsurdur. Diş etlerinin implant yerleştirilmeden önce ve daha sonra sağlıklı olması da oldukça önemlidir. Kişilerin sağlık durumu elverdiği sürece, implant uygulaması her yaştaki kişiye yapılabilir. Fakat kemik gelişimini yeterince tamamlamamış olan genç yaştaki kişilere, genellikle uygulanmaz.

İmplantın Avantajları Nelerdir?

Eskiden çok fazla tercih edilen protezlere oranla implantın daha fazla avantajı vardır. Bunların en önemlisi çenedeki kemiğin erimesini durdurması gelir. Bu çok önemli bir avantajdır. Dişin çekilmesiyle birlikte bölgede bulunan kemikte erime başlar. Bu olması gereken bir sonuçtur. Ağızda bir tane diş çekilse de, daha fazla sayıda diş çekilse de, kemikte erime olur. Kemiğin giderek küçülmesi implantın yerleştirilmesini zora sokar. Bu durumda hastalara kemik eklenmesi gerekebilir. İmplant uygulamasının en önemli avantajı bölgede kemiğin erimesini durdurmasıdır. Bu diş kökünün kemiği korumasına benzetilebilir. İmplant uygulaması da yerleştirildiği bölgede kemiğin beslenmesini ve fonksiyonlarını korumasını sağlıyor. Damaklı protezde ya da köprülerde implant uygulanmadığından, kemikte küçülme olmaktadır. Maliyet açısından damaklı protez takan hastalarında, ağız içine iki tane implant taktırarak, protezin düşmesine engel olabilirler. Alt protezde 2 implant buna yeterli gelirken, üstlerde 4 implant kullanılması gerekir. Normal protezlerde çiğneme gücü azalırken, implantlarda çiğneme doğal dişlerde olduğu gibi yapılır.

İmplantların Ömrü Ne Kadar Olur?

İmplantlar ağız içine yerleştirildiğinde 30 yaşına kadar sorunsuzca kalabilir. Ancak implant uygulamasında ortalama beklenti daha düşüktür. İmplantın ömrü pek çok etkenin bir araya gelmesiyle belirlenir. İlk başta en iyi malzemenin kullanılmış olması, uzman bir diş doktoru tarafından yapılmış olması gelir. İmplantın ağız içine yerleştirilmesinden sonra, kişinin ağız sağlığına ve implanta yaptığı bakım devreye girer. Bu konular diş doktoru tarafından hastaya aktarılmaktadır. 

İmplant Başarısı Garanti Midir?

İmplant uygulamaları uzun yıllardır başarıyla yapılmaktadır. Günümüzde diş hekimliği alanında yapılan en yaygın uygulamaların arasında kabul edilir. Fakat tedavinin başarısı değişik etkenlere bağlı olduğundan, her uygulamada % 100 başarı elde edileceği söylenemez. Buna daha gerçekçi yaklaşmak gerekir. İmplant başarılıdır diyebilmek için bazı kriterlerin yerine gelmesi gerekir. İmplantın çene kemiği içine yerleştirilmesi ve çiğnemenin rahatça yapılması sonunda başarılı bir implant gerçekleşmiş denilemez. Başarılı bir implant ağız içinde kişinin kendi dişi gibi yerleştirilmeli, diş etiyle uyum içinde olmalı, porselen yapısıyla ağızda estetik bir görünüm vermesi ve en önemlisi zaman içinde kişiye sorun yaşatmaması gerekir. Çünkü implant her şeyden önce yaşlılığa yapılan bir yatırım olarak görülmelidir. Aşağıdaki yazımda detaylı bilgi vermeye çalıştım.

http://www.dentaluna.com/implant-nedir-nasil-uygulanir

İmplant uygulamaları çok uzun yıllardır yapıldığından başarı oranları belli ölçülerde ortaya çıkmıştır. Günümüzde % 90-95 oranında başarı yakalanmış bir uygulama olarak kabul edilmektedir. Başarıyı etkileyecek hastadan, doktora ve tedavi sürecine kadar çok sayıda etken vardır.

Başarı oranında hastaya bağlı etkenler arasında, hastanın genel sağlık durumu, implant tedavisine vermiş olduğu önem ve ağız sağlığına göstermiş olduğu özen oldukça önemlidir. Bunların yanında implantın ağızda hangi bölgeye yerleştirileceği, hastadaki kontrol altına alınamayan şeker ya da yüksek tansiyon gibi sorunlarda etkilidir. Ağız içinde alt çenede ön tarafa yerleştirilmiş olan implant uygulaması % 100 oranında başarıya ulaşmıştır. Fakat alkol ve sigara kullanma alışkanlığı olan ve bunları tedavi sırasında devam ettiren kişilerde başarı oranı düşmektedir. Bu alışkanlıklar kişilerde bağışıklık sistemini direkt olarak etkilediğinden, tedavinin aşamalarında iyileşme sürecine etki ederek, hastanın gücünü azaltacak ve implant tedavisinde ilerlemeye engel olacaktır.

İmplant uygulamasının kemik içine başarılı bir şekilde yerleştirildiğinde, tedavinin bittiği ve burada % 100 başarı sağlandığı söylenemez. Bu aşamadan itibaren hastanın üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekir. Öncelikle ağız ve diş sağlığına önem vermeli, dişlerini fırçalamalı ve diş ipi kullanımını aksatmamalıdır. Yaşlılığa bir yatırım olarak görülen implantlar, en az doğal dişler gibi özenle bakılmalı ve temizliği ihmal edilmemelidir.

Bu etkenlerden başka implantın malzemelerinin kalitesi, diş doktorunun ve ekibinin deneyimi ile uzmanlığı implant tedavisinin başarısında çok önemlidir.

İmplant Tedavisinde Yaşlılık Etken Midir?

İmplant uygulaması için yaşın ileride olmasından çok, sağlık daha önemlidir. İleri yaşta olan çoğu hastanın cerrahi riskleri, genç hastalardan daha az olmaktadır. Yaşlı olan kişilerin implant uygulamasına gençlerden daha fazla ihtiyacı olmaktadır. Bunun sebebi yaşlıların daha fazla diş kaybı yaşamış olmasıdır.

İmplant Uygulaması Vücut Tarafından Reddedilir Mi?

İmplant malzemeleri vücut için zararlı olmayan ve yan etkisi bulunmayan maddelerden üretilmiştir. Bunlar uzun süren araştırmalara tabi tutulan malzemelerdir. İmplant için kullanılan malzemeler genellikle titanyum gibi metaller ile içinde hiçbir zaman canlı organizma olmayan benzer maddelerden oluşur. Bu yüzden vücudun bunlara karşı antijen üreterek, kalp ve böbrek nakillerinde olduğu gibi bunları reddetmesi mümkün değildir.

İmplantların Yan Etkileri Var Mı?

İmplant uygulaması ticari kaygı güdülerek yapıldığında, hatalı ve kötü bir uygulamayla yerleştirildiğinde yan etkilerinin olması kaçınılmaz bir sonuç olacaktır. Ticari kaygıyla uygulanan, gerekenden fazla implant çene kemiğindeki direnci düşürmektedir. Bu tedavide en başta az sayıda implant takılarak, en verimli ve en iyi sonucun alınması amaçlanmalıdır. Bunun dışında kar amaçlı fazla sayıda implant takılması halinde hastanın yorulmasından başka, doktorun riski daha fazla artmaktadır. Bu durumlarda hastalarda daha fazla sayıda risk gündeme gelir. Bunlarla karşılaşmamak için, hastanın ve doktorun dikkatli olması gerekir. Düzgün ve özenli yapılan implant uygulaması, kemiğe ya da dokulara zarar verecek maddeler içermez. Fakat her sektörde olduğu gibi implant tedavisinde kullanılmış olan malzemelerin ucuzları, sahte olanları piyasada bulunmaktadır. Bu uygulamanın yaşlılığa yapılan bir yatırım olduğunu düşündüğümüzden, hasta, kliniğin ve doktorun elde etmiş olduğu çalışmalarının iyi bir araştırmasını yapmalıdır. İmplant uygulaması herkese yapılabilecek bir tedavidir. Yaşı kaç olursa olsun, diş kayıpları her yaşta olabilir. Bunlar çürük gibi etkilerden olduğu gibi, travmalardan kaynaklanabilir. Bu nedenle kaliteli malzemelerden yapılan implant uygulamalarının ve bu konuda deneyimli olan doktorların tercih edilmesine özen gösterilmelidir. Ülkemize dünyanın pek çok yerinden implant malzemesi gelmektedir. Bu malzemelerin içinde hatalı olan implantlar piyasada çok ucuz fiyatlara satılmaktadır. Bazı kliniklerde ucuz fiyatlara yapılan implant uygulamaları insanları yanıltmaktadır. Bu tür yönlendirmelere dikkat edilmesi gerekir. Hastaların implant tedavisi hakkında bilinçli olması, yaşamları boyunca ağızlarında taşıyacakları implantları yaptırırken özen göstermeleri gerekir. Bunu yapmadıkları takdirde hem maddi olarak kayıp yaşamaları, hem de sağlıklarını riske atmaları kaçınılmaz olacaktır. İmplant yaşlılığa yapılan bir yatırımdır. Bunun asla unutulmaması gerekir!

 Kaynak : http://www.dentaluna.com/

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..