Omuz Ağrınız Bir Türlü Geçmiyor Mu?
Omuz ağrılarının çeşitleri olduğunu biliyor musunuz? Nedenine bağlı olarak değişen omuz ağrısını iki grupta incelemek gerektiğini belirten Çevre Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. M. Yavuz Çırpıcı, geçmeyen omuz ağrıları hakkında şu bilgileri veriyor.
Omuz ağrılarını iki grupta incelemek doğru olacaktır. Birinci grupta, omuzun kendisinden kaynaklanan ağrıları, ikinci grupta, vücudun başka bir yerinden herhangi bir rahatsızlığın yansıyan ağrılarını incelemek gerekir. Yansıyan ağrılar; safra kesesi taşından, boyun fıtığından, damardaki ve kalpteki rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. Vücudun her hangi bir yerinde gelişen ve kanser hücrelerinin yayılması sonucu oluşan metastaza bağlı ağrılarda omuza yansır. Bu yüzden omuz ağrıları önemlidir.
Omzun kendisinden kaynaklanan ağrılar, omuz eklemlerinden, omuz kaslarından oluşabilir. Omuz 360 derece hareket edebilen eklemlerdir. Dört tane büyük kas tarafından tutulur. Boşluklarda oluşan iltihaplanmalar ve kas yırtılmaları şiddetli ağrılara neden olur. Gece uykusunu olumsuz etkiler ve uyku bozukluğuna sebep olur. Tedavi sadece sebebi ortadan kaldırmakla mümkündür.
Omuz ağrısının tedavisinde egzersiz başarı sağlar
Omuz ağrıları için iki tedavi uygulanır. Biri ilaç, diğeri egzersiz… Sadece ilaç tedavisi yetersizdir. Omzun kendi sorunlarından ya da diğer nedenlerden dolayı oluşan ağrılar sonucu hasta omzunu uzun süre hareketsiz bırakmamalıdır. Omuz hareketlerinin tamamen kısıtlandığı durumlarda ‘donmuş omuz’ diye nitelendirilen ağır bir tablo ortaya çıkabilir. Hastalığın aşamalarına göre ameliyatsız ve ameliyatlı çözümler vardır. Ağır paket ve yükler taşıyarak omzunuzu zorlamayın, uzun süre kollarınızı yukarıda tutmanıza yol açan çamaşır asma, perde asma, yüksek raflardan cisimler indirme gibi hareketlerden mümkün olduğunca kaçının, çocuklarınızın okul sıralarında doğru oturmasına dikkat edin ve ağır okul çantaları taşımasına izin vermeyin.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..