Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Geçmeyen Öksürüğe Dikkat!
Geçmeyen Öksürüğe Dikkat!
Sinüzit Kapıda
Sinüzit Kapıda

Şeker Koması Öldürebilir!

Şeker Koması Öldürebilir!

Diyabetik koma olarak da bilinen şeker koması, şekerin düşüklüğü ya da yüksekliği ile meydana çıkan bir şuur kaybı rahatsızlığıdır. Şeker komasına giren hasta, şuuru kayıp olduğu için etrafında ne olup bittiğini bilmez, koma halinde stabil kalır. Şeker koması oluşmasının başlıca nedeninin hastanın insülin kullanımına dikkat etmemesi olduğunu ifade eden Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay, şeker koması ile ilgili bilinmesi ve koma anında yapılması gerekenleri anlattı.

Şeker Koması Neden Olur?

En önemli nedenlerin başında şeker hastasının insülin kullanımına dikkat etmemesi gelir. Ayrıca hastanın geçirdiği enfeksiyonlar, diyabetik beslenme ile hayatına devam etmemesi, ishal, bademcik iltihabı, ayağında oluşabilecek bir apse, grip gibi hastalıklar dahi şeker komasına sebep olabilir. Dolayısıyla kişi şeker hastasıysa grip, zatürre ve diğer koruyucu aşılarını yaptırmalı, herhangi bir enfeksiyon problemi olduğunda hemen tedaviye başlamalıdır.

Belirtileri Nelerdir?

  • Şeker yükseldiğinde ya da çok düştüğünde koma görülebilir.

  • Şeker yükselmesi sebebiyle koma oluşmasının belirtileri çok susama, kalp çarpıntısı, karın ağrısı, idrar artışı ve sık tuvalete gitme ihtiyacı, baş ağrısı, halsizlik, bulanık görme, konsantrasyon bozukluğu, gece idrara kalkmanın artması, sinirlilik hali ve huzursuzluk gibi semptomlar olabilir.

  • Şekerin düşmesi belirtileri ise çarpıntı hissi, terleme, huzursuzluk hissi, karın ağrıları, bulantı, kusma, şeker yeme isteği gibidir.

  • Hastanın terlemesi gittikçe artar ve bir şeyler yeme ihtiyacı duyar. Sinirlilik hali ve ellerde titreme olur.

  • Normal şartlarda kan şekeri seviyesinin 125 mg/dl'nin altında olması gerekir iken, şeker seviyesi 125 mg/dl'nin üzerine çıktığında risk başlar ve hatta şeker seviyesi 600-700’leri bulabilir. Bu yüksekliğin hangi safhasında şeker koması gelişebileceği hastaya ve hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Fakat şeker koması genellikle hastanın şeker seviyesinin 400 mg/dl'nin üzerine çıkması durumunda görülür.

 

Şeker Komasında İlk Yardım Nasıl Olmalı?

Öncelikli olarak bir şeker aleti var ise hemen o sırada parmak ucundan şeker seviyesine bakılmalıdır. Hastanın şekerinin neden yükseldiği belli değil ise mutlaka soluk yolu açıklığı sağlanarak ambulansla hastaneye götürülmesi gerekir. Yüksek şeker komasına giren hastaya şuur kaybında olduğu için akciğerlere zarar verebileceğinden su içirilmemelidir. Ancak hasta düşük şeker koması yaşıyorsa şeker ya da meyve suyu gibi içecekler verilebilir. Hasta bilinçsiz kişiler tarafından taşınmamalı, şuur kaybı anında hasta izlenmelidir.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..