Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?
Tırnak batması sorunu basit gibi görünebilir ama acısı ve verdiği rahatsızlık hissi hiç de az değil. Tedavisi de çoğu zaman düşünülenden uzun ve uğraştırıcı olabiliyor.
Tırnak batması neden olur? Tırnak batması kendiliğinden geçer mi? Tırnak batması nasıl tedavi edilir, ilacı var mı? Tırnak batması olmaması için ne yapmalı? Bunun gibi soruların cevabını Dermatolog Uzman Dr. Seda Erdoğan veriyor.
Tırnak batması; parmak uçlarında kızarıklık, şişlik ve ağrı gibi şikayetlere yol açar.
Tırnak batması sorunu ilerlemiş kişilerde ise ayakkabı giymekte zorlanma, çorapların sık sık kirlenmesi, iltihap ve apse gibi problemler de görülür.
Tırnak batması nedir?
Tırnak batması, tırnağın kenar ya da köşesinin yumuşak derinin içine doğru büyümesidir. Genelde ayak başparmağında görülür, nadir de olsa el tırnaklarında da ortaya çıkabilir.
• Eğer tırnak, battığı yumuşak deriyi tahriş ederse, iltihap gelişebilir.
• Tırnak yatağı ile tırnak arasında doğuştan uyumsuzluk olan kişilerde,
• Ayağa uymayan ayakkabı kullanımında,
• Yanlış tırnak kesimlerinde, tırnak batması problemi daha çok gelişir.
• Batık aynı tırnakta bazen tek bazen de çift taraflı olabilir.
Batık tırnağa evde yapılabilecek bir şey var mı?
Tırnak batması genelde evde tedavi edilebilir, ancak ağrı şiddetliyse veya yayılırsa bir uzmana başvurulmalıdır. Evde, batık olan tırnağa sıcak su banyosunu uyguladıktan sonra, cımbız yardımı ile hafifçe batık tırnak kaldırılır ve tırnak ile etin arasına pamuk yerleştirilir. Bu yöntem ile tırnağın etin içerisine doğru değil dışa doğru uzaması sağlanır ve tırnak batması sorunu ortadan kalkar.
Tırnak batmasını önlemek için ne yapmalı?
• Tırnaklarınızı çok kısa kesmeyin. Tırnaklarınız köşelerini dik köşeler şeklinde bırakmamaya özen gösterin. Yarım ay şeklinde kesin.
• Dar ve sivri burun ve topuklu ayakkabılardan uzak durun. Evde yalın ayak gezin.
• Bir süre terlik, sandalet türü parmağınızı açıkta bırakan ayakkabılar kullanın.
• Ayaklarınızı kuru tutmaya özen gösterin.
• Yalnızca pamuklu çorap kullanın ve günlük değiştirin.
• Ayağınızda dolaşım sorunu varsa veya kendi tırnaklarınızı kesemiyorsanız, güvenilir bir yerde pedikür yaptırmayı tercih edin.
• İçe doğru büyüyen, birkaç hafta süren, iltihaplı tırnak batmanız varsa mutlaka bir uzmana görünün.
Yanlış tedavi, tırnak batması problemini büyütür
Tırnak batması tedavisi için bir uzmana başvurulmalıdır. Doktor olmayan kişilerce bilinçsizce yapılan uygulamalar, tırnak probleminin tam olarak iyileşmemesine ve iltihaplanmalara yol açabilir, kalıcı tırnak bozuklukları ile de sonuçlanabilir.
Tırnağı çekmek, tırnak batması problemini ortadan kaldırır mı?
Tırnak batması tedavisinde en yaygın yanlış yaklaşım, tırnağın tamamen çekilmesidir. Bu tedavi bir ayak tırnağının yeniden oluşma süresi olan yaklaşık sekiz aylık süreçte geçici bir rahatlama yaratır. Oysaki tırnak yeniden büyüdüğünde batmaya neden olan problem hala devam ettiği için kaçınılmaz olarak tırnak batması tekrarlar. Tırnak batmasının durumuna göre tedavi değişmektedir. Erken evrede konservatif tedaviler, ileri evrede ise cerrahi yöntemler tercih edilebilir.
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..