Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Güneş Çarpmasında Neler Yapmalı?
Güneş Çarpmasında Neler Yapmalı?
Başınızı Ne Döndürüyor?
Başınızı Ne Döndürüyor?

Uçakta Neden Kulağımız Ağrıyor? Uçakta Kulak Ağrısına Karşı Ne Yapabiliriz?

Uçakta Neden Kulağımız Ağrıyor? Uçakta Kulak Ağrısına Karşı Ne Yapabiliriz?

Uçak yolculukları bazı insanlar için gerçekten acı verici. Uçağın iniş ve kalkışı esnasında yaşanan ağrı ve acıların nedeni nedir? Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, uçak yolculuklarında kulakta oluşan basıncın yol açtığı ağrıların nedenleri ve bunları önlemek üzere şu önerilerde bulunuyor.

Uçak yolculuklarında özellikle inişe geçilirken basınç hızı değişikliğinden kaynaklı olarak çok şiddetli kulak tıkanıklığı, kulak uğultusu ve hatta bazen şiddetli kanamalar meydana gelebiliyor. Dış kulak yolunda sorun yok ise uçağın kalkış, iniş ve havadaki seyrinde basınç hissedilmesi doğal, ancak yolculuk esnasında burun tıkanıklığı olması durumunda orta kulakta negatif basınç oluşup, şiddetli ağrı meydana gelebiliyor.

Dış kulakta sorun yoksa basınç yaşanması normal

Uçak yolculuğunda havada basınç değişikliği yaşanır ve kabinin içinde yerde ayrı, havada ayrı, inerken ayrı bir basınç düzeni oluşur. Orta kulağımıza hava miktarı ancak burun ile östaki tüpü ile orta kulağa geçer ve orta kulağın içinde bulunan basınç östaki tüpü ile ayarlanabilir.

Orta kulağın dış dünyaya herhangibir açılması bulunmuyor. Dış kulak yolumuz normal ise uçak inerken, kalkarken ve seyir halindeyken çeşitli basınçlara maruz kalabilir. Bu durumda dış kulak yolunun basıncı, kabinin basıncına göre ayarlanır. Özellikle uçak inişe geçerken basınç hızı değişikliğinden kaynaklı çok şiddetli kulak tıkanıklığı, kulak uğultusu ve hatta bazen çok şiddetli kanamalar meydana gelir. Bunların hepsi kulak tıkanıklığı ile ilgili gözükse de burun tıkanıklığı ile ilgili bir durumdur.

Basınç ayarlanamadığında şiddetli ağrı oluşuyor

Burun tıkanıklığı ve onun parçası olan östaki tüpünün orta kulaktaki basıncı ayarlanamadığı durumda kulak zarı, içeriye doğru negatif basınçla bir emiş gösterir. Bu negatif basıncın emişi çok şiddetli ağrıya neden olur. Bu ağrı şiddetlenirse küçük ve kılcal damarlardan sıvıyı orta kulağa çeker, ağrı daha da artarsa bu sefer kanı orta kulağa çeker ve böylece kulakta çok daha şiddetli ağrı meydana gelir.

Ağrı oluşmaması için Valsavla manevrası yapılmalı

Östaki tüpünü harekete geçirerek ağrının oluşmasını önlemek gerekir. Östaki tüpünden orta kulağa daha fazla hava göndererek negatif basıncı geçirmek mümkündür. Bu durumda Valsavla manevrası olarak adlandırılan solunum yolu kapalıyken orta kuvvette nefes vermeye çalışılarak yapılan hareketi yapmak gerekir. İlk önce elimizi burnumuzla tıkarız, yanaklardan orta kulağa gidecek kadar şiddetli bir hava veririz. Bu valsavla manevrasını birkaç defa tekrarlamak gerekir.

Sakız çiğnemek kulak tıkanıklığını önleyebiliyor

Uçak yolculuğundan önce kulakta tıkanma problemi yaşayan kişilere seyahat boyunca küçük bir şeker ya da sakız çiğnemeleri önerilir. Böylece çene hareketleriyle ve yutkunmak ile östaki tüpü hareket eder, hava açılıp orta kulağa geçer. Bu şekilde negatif basınç engellenir. Diğer bir yol ise, çeneyi öne ve arkaya doğru hareket ettirmektir.

Tıkalı burunla uçağa binmek ağrıya yol açıyor

Orta kulakta sıvı birikimi olursa bu durum uçak yolculuğundan 2-3 hafta daha devam eder ve hemen bir uzmana gitmek gerekir. Uzman hekim kontrol sonrası burun sipreyi reçete edebilir. Bazı kişilerde uçak yolculuğunda yaşanan bu durum kalıcı problemlere yol açabiliyor. Bu çok nadir rastlanan bir durumdur. Genel de bu durum sık uçak yolculuğu yapan kişilerde görülüyor. Bu kişilerin kulak zarına tüp takarak iki tarafın hava basıncını östaki tüpünden değil kulak zarından ayarlamaya çalışılıyor. Uçak yolculuğundan önce gribal enfeksiyon varsa bir uzmana başvurulmalı. Çünkü tıkalı burun ile uçağa binmek, kulakta basınç ve ağrıya neden oluyor.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..