Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
20 Yaşından Sonra Her Yıl Yarım Kilo Alabilirsiniz
20 Yaşından Sonra Her Yıl Yarım Kilo Alabilirsiniz
İdrar Kaçırmaya Karşı Pilli Tedavi
İdrar Kaçırmaya Karşı Pilli Tedavi

Uyku Bozuklukları ve Tedavi Yöntemleri

Uyku Bozuklukları ve Tedavi Yöntemleri

Çoğu insan stres, yoğun programlar ve diğer dış etkenler nedeniyle ara sıra uyku sorunları yaşar. Fakat bu problemler düzenli olarak ortaya çıkmaya ve günlük yaşamı etkilemeye başladığında, uyku bozukluklarına yol açabilir.

Uyku bozukluğunun türüne bağlı olarak kişiler uykuya dalmakta güçlük çekebilir ve gün boyunca aşırı yorgun hissedebilirler. Uyku eksikliği; enerji, ruh hali, konsantrasyon ve genel sağlık üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.

Bazı durumlarda, uyku bozuklukları başka bir tıbbi veya zihinsel sağlık durumunun belirtisi de olabilir. Bu uyku sorunları, altta yatan neden için tedavi alındığında ortadan kaldırılabilir.

Uyku bozukluklarına başka bir durum neden olmadığında, tedavi, tıbbi tedavilerin ve yaşam tarzı değişikliklerinin bir kombinasyonunu içerir.

Sıcak Havalarda Rahat Bir Uyku Uyumak İçin


Uyku bozukluğunuz olabileceğinden şüpheleniyorsanız, hemen teşhis ve tedavi almanız önerilir. Tedavi edilmediğinde, uyku bozukluklarının olumsuz etkileri daha fazla sağlık sorunlarına yol açar. Ayrıca işteki performansınızı etkileyebilir, ilişkilerde gerginliğe neden olabilir ve günlük aktivitelerinizi gerçekleştirme yeteneğinizi bozabilir.

Uyku Bozuklukları Nedir?

Uyku bozuklukları, uykunuzu bozan veya dinlendirici bir uyku çekmenizi engelleyen durumlardır ve bunun sonucunda gündüz uyku hali ve diğer semptomlara neden olabilir. Herkes zaman zaman uyku ile ilgili sorunlar yaşayabilir. Bununla birlikte, aşağıdaki durumlardan muzdaripseniz, herhangi bir uyku bozukluğunuz olabilir:

● Düzenli olarak uyumakta zorluk yaşıyorsanız
● Bir önceki gece en az yedi saat uyumuş olsanız bile gün içinde genellikle yorgunsanız
● Düzenli gündüz aktivitelerini gerçekleştirmek için enerjiniz yoksa

Uyku Bozukluklarına Ne Sebep Olur?

Uyku sorunları çeşitli faktörlerden kaynaklanır. Bu faktörler aşağıdakileri içerir:

● Fiziksel (ülser gibi).
● Tıbbi (astım gibi).
● Psikiyatrik (depresyon ve anksiyete bozuklukları gibi).
● Çevresel (alkol gibi).
● Gece vardiyasında çalışmak (bu çalışma programı “biyolojik saatleri” bozar)
● Genetik (narkolepsi genetiktir).
● İlaçlar (bazıları uykuyu etkiler).
● Yaşlanma (65 yaş üstü tüm yetişkinlerin yaklaşık yarısında bir tür uyku bozukluğu vardır).

Uyku Bozukluklarının Belirtileri Nelerdir?

Aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasını yaşıyorsanız, uyku bozukluğunuz olabilir:

● Sürüş sırasında uykuya mı dalıyorsunuz?
● Televizyon izlerken veya kitap okurken uyanık kalmak için mücadele mi ediyorsunuz?
● İşte, okulda veya evde dikkatinizi toplamakta veya konsantre olmakta güçlük mü çekiyorsunuz?
● İşte veya okulda performans sorunlarınız mı var?
● Başkaları tarafından sık sık uykulu göründüğünüz söylendi mi?
● Hafızanızla ilgili zorluk mu yaşıyorsunuz?
● Yavaşlamış tepkileriniz var mı?
● Duygularınızı kontrol etmekte zorlanıyor musunuz?
● Neredeyse her gün şekerleme mi yapmanız gerekiyor?

Kaç Çeşit Uyku Bozukluğu Vardır?

Yaklaşık 80 farklı uyku bozukluğu türü vardır. En bilinenleri aşağıdaki şekildedir:

Insomnia - Uykusuzluk Hastalığı: Insomnia, insanların uykuya dalmakta veya uykuyu sürdürmekte zorlandıkları bir uyku bozukluğudur. Uykusuzluk çeken kişilerde aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlası vardır:

● Uykuya dalmada zorluk.
● Geceleri sık sık uyanmak ve tekrar uykuya dalmakta güçlük çekmek.
● Sabah çok erken uyanmak.
● Dinlendirici olmayan bir uykuya sahip olmak.
● Yetersiz uyku nedeniyle gün içinde en az bir kez yorgunluk, uykulu olma, duygudurum, konsantrasyon sorunları, işte veya araba kullanırken kazalar vb. gibi problemlerin olması.

Uyku Apnesi: Uyku apnesi, kişinin uyku sırasında solunumu kesildiğinde ortaya çıkan potansiyel olarak ciddi bir uyku bozukluğudur. Tedavi edilmeyen uyku apnesi olan kişiler uykuları sırasında tekrar tekrar nefes almayı bırakırlar. Bu, kanınızdaki oksijen seviyelerinin düşmesine neden olur ve vücudunuz bunu algıladığında tekrar nefes almanız için sizi derin uykudan uyandırır.

Huzursuz Bacak Sendromu: Huzursuz Bacak Sendromu (RLS), bacaklarınızı hareket ettirmek için kontrol edilemeyen bir dürtü veya istek olarak ortaya çıkar. Ayrıca hoş olmayan bir ağrı, karıncalanma ve yanma hissi yaşamanıza neden olur. Tipik olarak semptomlar dinlenirken, uyurken veya uykuya dalmaya çalışırken ortaya çıkar. Uykuya dalmayı zorlaştırabilir, sizi derin uykudan çıkarabilir veya uykudan uyandırabilir.

RLS'nin demir eksikliği, hamilelik, obezite, bazı ilaçlar ve uykuyu bozabilecek takviyeler gibi birçok potansiyel nedeni vardır.

Narkolepsi:  Narkolepsi, uyku ve uyanıklığın kontrolünü etkileyen nörolojik bir uyku bozukluğudur. Narkolepsisi olan kişiler gündüzleri aşırı uyku hali ve aralıklı, kontrol edilemeyen uykuya dalma atakları yaşarlar. Bu ani uyku atakları, günün herhangi bir saatinde herhangi bir aktivite türü sırasında ortaya çıkabilir. Narkolepsili bazı hastalar, kahkaha veya diğer duygularla birlikte ani kas güçsüzlüğü yaşarlar.

Narkolepsi genellikle 15 ila 25 yaşları arasında başlar, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Çoğu durumda, narkolepsi teşhis edilmez ve bu nedenle tedavi edilmez.

Uyku Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?

Uyku bozuklukları ölümcül olmayabilir, ancak yaşam kalitenizi o kadar şiddetli bir şekilde etkiler ki düşüncelerinizi, kilonuzu, okul/iş performansınızı, zihinsel sağlığınızı ve genel fiziksel sağlığınızı bozabilir. Narkolepsi, uykusuzluk, huzursuz bacak sendromu ve uyku apnesi gibi yaygın uyku bozuklukları, ihtiyaç duyduğunuz uzun ve derin uykuyu almanızı engeller. Bu yüzden uyku bozukluklarının tedavi edilmesi gerekir.

Insomnia İçin Yaygın Tedavi Türleri

Hastanın özel ihtiyaçlarınıza göre uyarlanmış ilaçlar reçete edilir. Örneğin, durumunuzun altında yatan neden anksiyete veya depresyon ise, doktorunuz size antidepresan veya anti-anksiyete ilaçları reçete edebilir. Uyku ilaçları da kullanılabilir, ancak genellikle kısa süreli veya ihtiyaç duyulduğunda kullanılmak üzere reçete edilir.

Bilişsel davranış terapisi, hipnoz, uyku kısıtlaması, uyaran kontrolü ve gevşeme teknikleri gibi tıbbi olmayan yöntemler de uykusuzluğu tedavi etmek için kullanılabilir. Ayrıca kafein ve alkolden kaçınmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri de tavsiye edilir.

Uyku Apnesi İçin Yaygın Tedavi Türleri

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere uyku apnesinin tedavi edilebileceği çeşitli yollar vardır, fakat ameliyatsız yöntemler birçok kişinin tercihidir. Ameliyatsız seçeneklerin en popüler olanları iki kategoriye ayrılır: CPAP cihazları ve horlama protezi.

CPAP, geceleri taktığınız bir maskeden hava üfleyen basit bir makinedir. Uyurken hava yolunuzu açık tutmak için tasarlanmıştır. Çökmesini veya daralmasını durdurmak için üst solunum yolunuza basınçlı hava gönderir.

Fakat bazı insanlar yan etkileri ya da kullanımının zor olması nedeniyle CPAP makinelerini tercih etmez. CPAP cihazını kullanamayacağınızı düşünüyorsanız, cerrahi müdahale gerektirmeyen yöntemlerden biri de horlama protezidir.

Horlama protezinin temel amacı, uyku sırasında hava yolunu açık tutmaktır. Hava yollarını tıkamamak için çeneyi ve dili öne doğru çeker. Detaylı bilgi için www.horlamatedavisi.com/uyku-apnesi adresini ziyaret edebilirsiniz.

Piyasadakilerin aksine kişiye özel hazırlanan ve oldukça uygun maliyetli bir tedavi seçeneğini olan horlama proteziyle, horlama ve uyku apnesi sorununuza kesin çözüm üretmenizi sağlayan Dr. Tuğrul Saygı, 17 yıllık deneyimi ile rahat bir uyku çekmenizi garanti altına alır.

Huzursuz Bacak Sendromu İçin Yaygın Tedavi Türleri

RLS'yi tedavi etmek için ilaçlar ve davranışsal terapi kullanılabilir. Diğer tedavi yöntemleri ise aşağıdaki şekildedir:

● Demir eksikliğiniz varsa, takviyeler veya diyet yoluyla demir alımını artırmak
● Kilo kaybı
● Doktorunuz tarafından reçete edilecek ilaçlar
● Huzursuz bacak nöbeti sırasında bacaklarınızı hareket ettirmek de bu hisleri hafifletmeye yardımcı olabilir. Bacaklarınızı esnetmek, yürümek veya ovmak da iyi seçenekler olabilir.

Narkolepsi İçin Yaygın Tedavi Türleri

Narkolepsi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere ilaçlarla tedavi edilir:

● Gün boyunca sizi uyanık tutacak uyarıcılar
● Uykuyu iyileştirmek için Xyrem (sodyum oksibat)
● Belirtileri hafifletmek için antidepresanlar

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..