Yeni Tip Koronavirüs Kalp Krizi Belirtisi De Veriyor Mu?
Yeni tip coronavirus (Covid-19) ile ilgili gerek tedavi gerekse araştırma çalışmaları doktor ve bilim insanlarına her yeni gün yeni bilgiler sunuyor.
Şu ana kadar açıklanan bilgilerde, yeni tip koronavirüs bulaşan kişilerde en fazla görülen belirtiler; ateş, kuru öksürük, baş ağrısı, halsizlik, ishal, burun akıntısı olarak söyleniyordu. Ancak vakalar artıp, tedaviye alınan hasta sayısı arttıkça, yeni tip koronavirüsün insanlara neler yaptığı konusunda daha fazla veri elde edinilmeye başlandı. 27 Mart’ta New York Times’da yayınlanan bir makale, Covid-19’un kalbe de saldırdığını ve kalıcı hasar yaratabildiğini söylüyor.
Kalp krizi mi? Hayır Koronavirüs!
“64 yaşındaki hasta, ciddi kalp krizi geçiren hastalarda görülenlere benzer semptomlarla Brooklyn'deki bir hastaneye geldi.
Elektrokardiyogramda kötü bir kalp ritmi saptandı. Hastada, kalp kası hasarının bir işareti olan troponin adı verilen bir proteinin kanda yüksek seviyede olduğu görüldü. Doktorlar hastanın bloke arterlerini açmak gerektiğini düşündü ama hiçbir arter bloke değildi.
Hasta kalp krizi geçirmiyordu. Suçlu koronavirüstü…
Her koronavirüs hastası, virüsün kalbe saldırıp saldırmadığını görmek için yüksek kan troponin seviyeleri açısından test edilmeli midir?
New York'taki Columbia Üniversitesi ve Weill Cornell Medicine'de kardiyolog Dr. Nir Uriel “Doğru cevabın ne olduğunu bilmiyorum,” dedi.
Çin'in Wuhan kentindeki koronavirüs hastalarında kalp problemleri üzerine bir rapor JAMA Kardiyoloji'de yayınlandı .
Wuhan Üniversitesi Zhongnan Hastanesinde Dr.Zhibing Lu'nun yönettiği çalışmada, koronavirüsün neden olduğu hastalık olan Covid-19 ile hastaneye yatırılan hastaların yüzde 20'sinde kalp hasarı olduğuna dair bazı kanıtlar bulundu.
Birçoğunun altta yatan kalp hastalığı olduğu bilinmemektedir. Ancak, Brooklyn'deki hasta gibi, bazen kalp krizi geçiren hastalarda görülen seviyelere yükselen troponin düzeylerinin yanı sıra, genellikle anormal elektrokardiyogramları vardı.
Bu hastalar arasında ölüm riski, kalp komplikasyonu olmayan hastalara göre dört kat daha fazlaydı.
Dergi ayrıca , İtalya'daki doktorlar tarafından, daha önce 53 yaşında miyokardit gelişen bir kadını tanımlayan bir rapor yayınladı .
Brooklyn'deki hasta gibi, elektrokardiyogramı anormaldi ve kanında yüksek troponin seviyeleri vardı. İtalya'daki koronavirüs salgını nedeniyle, doktorlar onu test etmeyi düşündü ve enfekte olduğunu buldu.
Harvard Tıp Okulu'ndan bir kardiyolog olan Dr. Scott Solomon; “Miyokardite (kalp kasının iltihaplanması) büyük olasılıkla virüsün kendisinden veya vücudun virüse karşı verdiği bağışıklık yanıtından olabilir.
Miyokarditin, koronavirüsü yok etmeye çalışırken kontrolden çıkıp, akciğerlere ve kalbe zarar veren sitokin adı verilen aşırı kimyasalları pompalayan bir bağışıklık sisteminden kaynaklanması mümkündür - ancak henüz kesin belirlenmemiştir.
Solomon, sitokin fırtınası olarak adlandırılan durumun yaşlılarda ve altta yatan kronik hastalıkları olan kişilerde daha ciddi olduğunu söyledi. Koronavirüs hastalarında ölüme yol açabilecek ciddi solunum yolu komplikasyonlarının birincil nedenidir."
Sonuç olarak bazı uzmanlar, koronavirüsün kalbe doğrudan zarar verme olasılığının göz ardı edilemeyeceğini söylüyor.
Kaynak ve orijinal yazı: https://www.nytimes.com/2020/03/27/health/coronavirus-cardiac-heart-attacks.html
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..