Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bir Küçük Gözlem
Bir Küçük Gözlem
Miniğiniz Okula Başlarken Sizi Neler Bekliyor?
Miniğiniz Okula Başlarken Sizi Neler Bekliyor?

Ebeveyn Davranışlarındaki Tutarlılık

Ebeveyn Davranışlarındaki Tutarlılık

 

Günümüzde bazı anne ve babaların daha küçük yaşlarda çocuklarını pedegog ya da çocuk psikoloğu  ile görüştürmekte ve çocuklarındaki davranış problemlerini anlamlandırmaya, soruna çözüm aramaya çalıştıklarını görüyoruz. Genel olarak anne ve babaların şikayetlerinin ise; çocuklarının çok hırçın olması, istediği yapılana kadar ağlaması ya da kendine zarar verici davranışlarda bulunması, çevresindeki diğer çocuklara zarar verme eğiliminde olması, yemek yememesi, ya da istediği yapılmadığında psikosomatik reaksiyon vermesi ( kusma, tik vs), alt ıslatma eğer çocuk okul çağında ise okulda arkadaşları ile iletişim ve paylaşım sorunu yaşaması diyebiliriz.

Biz uzmanlar diyoruz ki, çocukla çalışmak eşittir anne ve baba ile çalışmaktır. Anne ve babanın evlilik içindeki iletişim becerilerini arttırdığımızda, ya da var olan evlilik problemlerine yönelik çalışıldığında çocuktaki davranış problemlerinin ortadan kalktığını görüyoruz. Aşağıda bahsedeceğim  birkaç önemli konuya  anne baba olarak dikkat ederek, çocuklarınızın gelişiminde sağlıklı bir yol izleyebilirsiniz.

1-Anne baba olarak tutarlı olun: Bebeğinizle tanıştığınız ilk zamandan itibaren anne ve baba olarak ona verdiğiniz sözleri tutun. Mamasını getireceğinizi söylediğiniz bebeğiniz mama sandalyesinde beklerken telefonda konuşmaya dalmak çocuğunuzun huzurunu kaçıracaktır. Kimse aç beklemekten hoşlanmazJ Bebektir anlamaz demek, yanlıştır. Bebeğiniz çevresinde gördüğü her şeyi kayıt cihazı gibi kaydetmekte ve siz daha sonra bu kayıt cihazındaki verileri dinlemektesiniz. J Kısacası ne söylüyorsanız onu yapın ne eksik ne de fazla!

2-Duygularınızı anlatmakta, yansıtmakta ve yaşatmakta çekimser davranmayın: Bebeğiniz sizin yüzünüzdeki ifadelere bakarak ağlayabilir ya da minik kahkahaları ile keyifli bir zaman geçirebilir. Yani bebeğiniz sizin beden dilinizi okuyabilir ve bu konuda da oldukça iyidir. J Bebeğiniz ile bol bol beden teması kurun ve sevginizi hissettirin. Bebeğinizin ya da çocuğunuzun yaptığı davranışın yanlış olduğunu söyleyiniz. Çocuğunuzun yapmış olduğu davranışının yanlış olduğunu anlamasını istiyorsanız asla  “ böyle davrandığın için seni artık sevmiyorum” tarzında cümleler kurmayın. Soruyorum size; çocuğunuzu sevmeme gibi bir duygulanımınız olabilir mi? Ancak kırılabilirsiniz, üzülebilirsiniz, kızgın olabilirsiniz, öfkelenebilirsiniz. Bu duygulanımlarınızı çocuğunuz ile paylaşmanız daha doğru olacaktır.

3-Çocuğunuzun görebileceği şekilde tartışın ve de barışın: Sevgili anne ve babalar, çocuklarınızın o minik beyinlerini şu durum çok fazla karıştırıyor: Akşam ciddi şekilde tartışan anne ve babanın sabah çok mutlu şekilde birbirlerini öperek evin içinde dolaşmaları. Bir çok çocuk anne ve babasının tartışmasından dolayı kendisini suçluyor ve o yokken ne oluyor da barışıyorlar sorusu kafalarını karıştırıyor. Çocuklarınızın tartışmayı ve barışmayı siz anne ve babalardan öğrenerek ilerideki yaşamlarında, bu davranış kalıplarını ikili ilişkilerinde kullandıklarını unutmayınız.

4- Boşanmış ebeveyn iseniz bunu çocuğunuzla paylaşın: Boşandıkları halde çocukları ile bunu paylaşmayan ve aynı çatı altında düzensiz şekilde yaşamlarını sürdürmeye çalışan çiftlerin kaotik bir sürecin içinde olmaları çok sık karşılaştığım bir durum olmaya başladı.  İster ekonomik, isterse kültürel faktörlerden kaynaklanan nedenlerden olsun, boşanmış çift boşanmıştır. Çocuğunuzun bu durumu hissettiğini ve anlamlandırmaya çalıştığını sakın unutmayın. Bu anlamlandırmanın çocuğunuzun kendi hayal dünyası içinde olacağını da göz ardı etmemelisiniz. Gerçeği çocuğunuz ile uygun bir dil ile paylaşın Gerekirse uzmandan yardım isteyiniz.

5- Aile sağlınız için Şiddet ve kavgadan uzak durun: Gerek çocuğunuza gerekse ebeveyn olarak birbirinize karşı fiziksel, psikolojik, duygusal, ekonomik şiddetten uzak durun.  Unutmayın ki şiddet şiddeti doğurur. Şiddet uygulanan çocuklar

6-Sağlıklı bir rol model olmaya çaba harcayın.

7- Çocuğunuz ile kaliteli vakit geçirin.

8- Çocuğunuz dinleyin ve bunu ona hissettirin.

9-Çocuklarınızın arkadaşlarını tanıyın ve onları önemseyin.

Sonuç olarak, çocuklarınızın sorunları olarak dile getirdiğiniz birçok durumun aslında siz ebeveynlerin tutum ve davranışlarındaki yanlışlardan, iletişim kazalarından kaynaklanan yansımalar olduğunu unutmayınız. Ve biz biliyoruz ki; her aile içinde tartışmalar, anlaşmazlıklar, öfke patlamaları, turtasızlıklar olabilir. Önemli olan bu durumun farkına varmak ve çözümü hemen uygulayabilmek.

 

 

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..