Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Evden Uzaklaştırma Kararları
Evden Uzaklaştırma Kararları
Annem Değil Misin?
Annem Değil Misin?

Engelleri Birlikte Aşalım

Engelleri Birlikte Aşalım

 

Anayasamızın 2.maddesinde değiştirilemez hükümlerinde yer alan sosyal devlet ilkesi, devletin vatandaşlarına karşı yerine getirmesi gereken pozitif yükümlülükleri arasındadır. Sosyal devlet olmanın gereği, ülkemizde engelli vatandaşların günlük yaşamlarını daha iyi standartlarda devam ettirmelerine olanak sağlayan imkanlar bir çok alanda getirilmeye çalışılmaktadır. Hem engelli olan vatandaşlarımızın yaşamlarını devam ettirmelerinde önlerine çıkan sorunlarda kendilerine yardımcı olabilecek hem de yakınlarının üzerlerindeki sorumluluğu azaltabilecek olanaklar devlet tarafından sunulmaktadır.

 

Ülkemizde 1976 tarihli “2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanmasına Dair Kanun” ile yaklaşık 37 yıldır yaşlı ve engelli vatandaşlarımız sosyal güvence altındadırlar. Bu kanunun yanı sıra engelli yakınlarına da evde bakım maaşı adı altında aylık bağlanarak devletin maddi yardımı ve desteği sağlanmaktadır.

Devlet tarafından engelli maaşı, en az %40 ve üzeri özrü bulunan ve kanunla kurulmuş sosyal güvenlik kurumlarına tabi olmayan kişilere verilmektedir. Bu aylık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 18 yaşından büyük engellilere ya da 18 yaşından küçük engelli yakını bulunanlara verilen maddi bir haktır. Engelli maaşı bağlanan kişilere, 3 ayda bir olacak şekilde mart, haziran, eylül ve aralık aylarında maaş verilmektedir. Bu aylık özür oranına göre de değişmektedir.

2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununa göre de, SHÇEK  korunmaya, bakıma veya yardıma muhtaç aile, çocuk, özürlü, yaşlı ve diğer kişilere götürülen sosyal hizmetler ve bu hizmetleri sunan kurum olarak faaliyetlerini yürütmektedir. Kurum engellilerin hayatlarının sağlıklı, huzurlu devamı ve kendilerini güven içinde hissetmeleri için, toplum içinde kendi kendilerini idare edebilecekleri şekilde bakım ve rehabilitasyon hizmeti sunmaktadır. Kurum, tedavisi mümkün olmayan sürekli bakım ve gözetim altında kalacakların da tedavi ve bakımını yapmaktadır.

2022 sayılı ve 2828 sayılı ilgili kanunlarla tanınan bu hakların yanı sıra,  engellilerin kamu kurumları tarafından sağlanan ulaşımdan, sosyal kültürel aktivitelerine kadar ücretlerde indirim ve öncelik hakları vardır. Ayrıca gelir vergisinden sakatlık indirimi, araç alımında ötv indirimi, konutlarda emlak vergisinden muafiyet engelliler için tanınan vergi indirimi ve muafiyetlerinden bazılarıdır.

Çalışmaya müsait durumda olan engelli vatandaşların ise çalışabilecekleri işlerde istihdam edilmeleri son derece önemli ve motive edicidir.

Bu hakların daha fazla alanda olması ve engelli vatandaşların haklarından haberdar olmaları için yapılan çalışmaların artırılması, bunun içinse engelli vatandaşlar ile sürekli diyalog halinde olunması gerekmektedir.

Ülkemizin mevzuatında yer alan bu hukuki imkanlar dışında, bir çok dernek ve vakıflar ile gönüllü yardım kuruluşları maddi ve manevi destek için çaba sarf etmektedir. Yalnızca bu bilincin oluşması için bile, hepimizin karşılaştığı gönüllü çalışan dernek ve yardım kuruluşlarının dağıttığı broşürler ile dahi, bireysel olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek adına bir adım atılmış olmaktadır.   

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..