Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Reaktif Bağlanma Bozukluğu
Reaktif Bağlanma Bozukluğu
Yaşama Dezavantajlı Başlamak
Yaşama Dezavantajlı Başlamak

Özel Öğrenme Güçlüğü İle İlgili Neler Yapılabilir?

Özel Öğrenme Güçlüğü İle İlgili Neler Yapılabilir?

 

Öğrenme güçlüğü çeken çocukların tedavisinde ilaç kullanılmaz. Doktor tarafından önerilen ilaçlar ise, aşırı hareketlilik gibi sorunlar içindir. En etkili tedavi yöntemi bireysel eğitimdir. Çocuk, dikkat sorunu yaşadığı için grup içinde birçok şeyi kaçırır. Sınıf ortamında uzaklaştırılmamalı, bireysel eğitim okul saatleri dışında verilmelidir.

Öğrenme güçlüğüne eşlik eden problemler belirlenip, gerekli önlemler alınmalıdır.

Öğrenme güçlüğü çeken çocukların problemleri birbirinden çok farklılık gösterebilir. Kimi çocukta sadece aritmetik zorluğu görülürken, kimi çocukta ise birden fazla bozukluk olabilir. Ayrıca matematik güçlüğü çeken çocuklar da birbirinden farklı sorunlar yaşayabilir. Bundan dolayı çocukların eğitim ve tedavisinde belirlenmiş standartlar uygulanamaz. Eğitim ve sağaltım programları her çocuğa özgü olmalıdır.

Anne baba, öğretmen ve rehberlik servisi veya uzmandan oluşan bir ekip çalışması başlatılmalıdır.

Çocuğun güçlük çektiği alanlar tespit edilmeli, çocuğa kazandırılacak davranış ve becerilerin bir programı yapılmalı ve amaçları belirtilmelidir.

Güçlüklerin üstesinden gelmesi zaman alacağı ve yavaş bir ilerleme kaydedeceği için sabırlı olunmalıdır.

Çocuk suçlanmamalı, yapamadığı için ayıplanmamalı ve başkalarıyla kıyaslanmamalıdır. Zaten yetersizliğinin farkındadır; bundan dolayı özgüven sorunu yaşamakta ve benlik algısı zayıftır.

Güçlük çektiği alanlarda başarılı olabilmesi için özgüvenini yeniden kazanmalı ve özsaygısı yükselmelidir. Bunu için de yapabildiği şeylere sık sık vurgu yapılmalı ve başarısı övülmelidir.

Sportif etkinlikler, enerjisinin fazlasını kullanmayı, dikkati tek bir noktaya yoğunlaştırmayı ve hormonlar ile beyin hücrelerinin uyarılmasını sağladığı için bu tür etkinliklere yönlendirilmesi yararlıdır.

Çalışmalar çocuğun dikkat süresine göre ayarlanmalıdır; çünkü çocuğun dikkat süresinden daha uzun süreli çalışmalar yarar sağlamaz.

Öğretilmesi hedeflenen konuların kolaydan zora doğru olmasına dikkat edilmelidir.

Çocuk yazıyı ters yazıyorsa, birebir çalışmayla kısa sürede düz yazmaya başlar.

Okumayı sökemiyorsa, sıkı bir bireysel çalışmadan sonra okumaya geçer. Ayrıca okuma hızının artırılması ve okumasındaki hataların düzeltilmesi için bir yetişkin (anne, baba, öğretmen)’in denetiminde günde 20-30 dakika sesli okuma çalışmaları yapılmalıdır.

Ödevlerini tam almasına dikkat edilmeli ve yaptığı ödevler düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Ödevler, çocuğun yapabileceği düzeyde olmalı; yani ödevler dikkat genişliğine göre azaltılmalı veya yapabileceği kadar küçük parçalara bölünmelidir. Ağır ve yoğun ödevler çocuğu sıktığı için yarar sağlamaz. Anne baba ödevlerin yapılmasında çocuğa destek vermelidir. Bu destek, çocuğun yerine ödevi yapmak değil, ödevi yaparken çocuğu yönlendirmek ve motive etmektir.

Aldığı sonuçlar değil, çabası değerlendirmeye alınmalıdır.

İlköğretim ilk iki yılında toplama, çıkarma vb. matematik işlemlerinde parmaklarını kullanmasına izin verilmeli, onluk bozma yöntemi öğretilmeli; gerekirse boncuk kullanması sağlanmalı ve bölme gibi işlemler için kâğıt üzerinde kolay hesaplamalar yapması öğretilmelidir.

Çocuk, yetersiz olduğu birçok alanda yeterli bilgi ve beceriye sahip olmasına rağmen, sorulan soruları yanıtlarken düşünmeden veya çok hızlı davrandığı için yanlış yanıtlar ortaya çıkar.Bu nedenle, sınıfta değerlendirilirken öğretmenin gözetiminde değerlendirilmelidir. Anne baba çocukla çalışırken, çocuğun soruları düşünerek yanıtlama ve yanıtın doğruluğunu kontrol etme becerisini kazandırmalıdır.

Sınıfın en arkasına, kapının, pencerenin yanına ve dikkatinin kolayca dağılacağı yerlere oturtulmamalıdır. En ön sırada ve öğretmene yakın bir noktada oturtulmalıdır.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..