Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Her Çocuk Korunmaya Muhtaçtır
Her Çocuk Korunmaya Muhtaçtır
Aşk Meşk Meseleleri ve 2013 Burç Yorumları
Aşk Meşk Meseleleri ve 2013 Burç Yorumları

Siz Yumurtanızı Nasıl Yersiniz?

Siz Yumurtanızı Nasıl Yersiniz?

 

Yumurta doğada bulunan mucize gıdalardan bir tanesidir.  Çünkü yumurta yeni bir yaşamın özüdür. Sadece bu çerçeveden bakıldığında bile besleyici özelliğinin ne kadar kuvvetli olduğunu tahmin edebiliriz. Üstelik her zaman kolaylıkla bulunabilecek, ucuz bir besin. Yine de hakkında pek çok olumsuz yazı ve konuşmalar olduğunu görüyor ve duyuyoruz. Yumurtaya ilişkin eleştiriler özellikle kolesterolü yükseltici etkisi olduğu yönünde birleşiyor. Bu gerçekten doğru mu değil mi yazının içinde bulabileceğiniz konulardan sadece bir tanesi.

Yumurta en iyi protein kaynağıdır

Besinlerin protein içeriklerini değerlendiren bilimsel cetvellerde biyolojik değer ve net protein kullanımı açısından yumurta tüm protein kaynaklarından üstündür. Yumurta proteini vücudumuz için gerekli olan ve ancak besinler yoluyla alınabilen dokuz temel amino asidi içerir. Alınan proteinin tamamı vücut tarafından kullanılarak vücut proteinine dönüşür.

Yumurtanın Mineral ve Vitamin Değeri

Yumurta, demir ve selenyum gibi mineraller açısından zengin bir besindir. Demir eksikliğinde ise kansızlık görülür. Yumurta iyi bir demir kaynağı olmasına karşın C vitamini içermemesi sebebiyle içeriğindeki demirin vücut tarafından emilimi için C vitamininden zengin besinlerle birlikte tüketilmelidir.  Örneğin domates, biber ve maydanoz ile hazırlanmış bir omlet demir emilimi açısından iyi bir tercih olabilir ya da kaynamış yumurtanın yanında bir bardak taze sıkılmış portakal suyu…

Selenyum ise bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Güçlü bir antioksidandır. Yapılan bilimsel çalışmalar, selenyum tüketiminin prostat ve kolon kanseri başta olmak pek çok kansere karşı riski azaltıcı etkisi olduğunu göstermiştir.

C vitamini dışında hemen hemen tüm vitaminleri içeren yumurta özellikle riboflovin(B2), B12 ve A vitamini açısından zengindir. B12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin yapımında ve sinir sisteminin düzgün bir şekilde çalışmasında etkilidir. Eksikliği halsizlik ve hafıza kaybına neden olabilir.

Yumurta en iyi kolin kaynaklarından biridir. Sağlıklı beslenme prosedüründe yer alması gereken önemli bir besin ögesidir. Kolin, kardiyovasküler ve beyin fonksiyonları ile hücre zarınızın sağlığı için gereklidir. Ayrıca yeterli fosfatidil kolin olmazsa karaciğer de hem yağ hem kolesterol birikir. 

Karaciğer sağlığı ve kolesterol açısından yumurta

İnsanlar kolesterolden korktukları için yumurta tüketiminden kaçınırlar, oysa ki besinler yoluyla alınan kolesterolün kan kolesterolüne ektisi çok düşüktür. Ayrıca yumurta sarısındaki kolin aslında karaciğerdeki kolesterol ve yağ birikimini önlemeye yardımcı olur. Hiç kolesterol tüketmeyen bireylerin kan kolesterol parametreleri karaciğer üretime geçtiği için yükselmeye başlar.

En iyi kolin kaynakları yumurta sarısı ve sığır karaciğeridir. Yumurta sarısında 300mcg kolin vardır.

Kolin ve betain metionin metabolizmasının önemli iki ögesidir. Bu da kalp sağlığı açısından çok büyük önem taşıyan homosistein düzeylerinizin düşmesi için gerekli metabolit oluşmasını etkiler.

Beyin sağlığı için yumurta

Fosfotidil kolin ayrıca vücuttaki en temel nörotransmitterlerden biri olan asetilkolin sentezi için de gereklidir. Asetilkolin hafıza ve zihin fonksiyonlarında etkilidir. Bazı çalışmalarda beyindeki uygun asetilkolin seviyesi Alzheimer da dahil olmak üzere bazı beyin fonksiyonlarını etkileyen hastalıklara karşı koruyucu olduğuna yönelik anlamlı veriler bulunmuş. Bu durumda yumurta ve balık beyin için çok önemli iki gıda diyebiliriz.

Sonuç olarak yumurta çok faydalı bir besin. Ancak her besinde olduğu gibi fazlası yarardan çok zarar verebilir. Sağlıklı bireyler her gün bir yumurta, kalp damar hastalıkları olanlar ise her gün bir yumurta akı ve haftada 3-4 yumurta sarısı şeklinde tüketebilirler. Kahvaltı veya ana yemek menüsünde bulundurmak sizin yaratıcılığınıza ve arzunuza kalmış…

Yumurta çiğ olarak tüketilebilir mi?

Çiğ yumurtanın daha faydalı olduğuna ilişkin kanı halkımız arasında hala kabul görüyor ne yazık ki. Oysa ki bilimsel çalışmalar bunun hiç te doğru olmadığını hatta sağlığımız açısından son derece sıkıntılı sonuçlar doğurabileceğini ortaya koyuyor.

Temelde iki sebeple çiğ yumurta tüketimi önerilmemektedir. Birincisi, kanatlı hayvanlarda sıklıkla görülen salmonella adlı bakterinin çiğ yumurta içimiyle bulaşma ihtimalinin yüksek olmasıdır. Yumurta kabuğunun geçirgen olması sebebiyle bakteriler yumurtanın içine de geçebileceğinden tüketilen yumurtanın yeteri kadar pişmiş olmasına dikkat edilmelidir.

Çiğ yumurta tüketiminin önerilmemesinin bir diğer nedeni ise çiğ yumurta akında bulunan avidin adlı maddenin biyotin olarak ta bilinen B7 vitamininin bağırsaklarda emilimini engellemesidir. Biyotin eksikliği saç ve tırnakları güçsüzleştirir ve kırılmaya neden olur.  Cilde de benzer etkileri olur. Halsizlik, çabuk yorulma ve kas ağrıları gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..