Yoğurtsuz Bir Gün Düşünemiyorum...
Biz insanlar hem bitkisel hem de hayvansal gıdalarla beslenerek hayatımıza devam ediyoruz. Vejeteryanlık benim dünyam da yok. Hele veganlık kesinlikle yok. Sağlıklı da değil zaten. Ancak işlenmiş etler de hiçbir zaman tükettiğim hayvansal kaynaklı ürünler değildir. Market alışverişlerinde mutlaka aldığım ve günlük beslenmemde vazgeçemediğim ve bütün danışanlarıma önerdiğim gıda: YOĞURT
Yoğurt gençlik iksiri
Kökeni çok eski çağlara dayanıyor. Yoğurdun pek çok çeşidi var. Probiyotik, normal, mayalı, meyveli, light, laktozsuz, kefir gibi…
Yoğurt bir bakıma gençlik iksirlerinde biri. Yoğurdu diyetlerden çıkaran beslenme uzmanlarına şaşırıyorum resmen. Uzun çağlardan bu yana gelen muhteşem gıdanın, günümüzde sakın tüketmeyin çok kötü bir besin şeklinde deşifre edilmesi aynı zamanda üzücü…
Yoğurt nasıl yapılıyor? Nasreddin Hoca misali, gölü mayalayarak değil tabi… Yoğurt sütün canlı dost organizma kültürleriyle pıhtılaştırılması ile yapılıyor. Kalsiyum açısından çok zengin, B2 ve B12 vitaminleri açısından da önemli bir kaynak. Aynı zaman da magnezyum ve potasyum kaynağı.
Barsak floramızın düzenlenmesi açısından şiddetle tüketilmesi gereken bir gıda. Çeşitli çevresel faktörlerle bozulan barsak floramız yoğurdun içinde ki dost bakterilerle (özellikle probiyotik vet prebiyotik olan yoğurtlar) tekrar düzene girmeye başlıyor. “Bakterimi aman tanrım!” demeyin. Vücudumuzun iyi bakterilere çok ihtiyacı vardır. Gastrointestinal Sistem sağlığı ve bağışıklık sistemi için önemli. İşin içine bağışıklık sistemi girince gençlik iksiri neden denildiğini daha iyi anlıyoruz. Güçlü immune system: Genç dinamik vücut.
Ayrıca, özellikle glisemik indeks diyetlerinde yüksek miktarda kullandığımız bir besin. Vücuda alınan şekerin emilimini azaltmak için çok lezzetli ve kolay bir yol.
Ben yoğurdumu kendim yapmayı tercih ediyorum. Kızım Duru doğduğundan bu yana yoğurdumuzu kendimiz yapıyoruz. Böylece gereksiz katkı maddeleri şeker, jelatin, nişasta ve diğer boş kaloriler de tüketilmemiş oluyor.
Piyasada satılan yoğurtları tüketecekseniz en azından organik olan yoğurdu veya probiyotik mayalı olanları tercih etmenizi öneririm.
EV YAPIMI YOĞURT
2 lt süt, 3 çorba kaşığı ( probiyotik sade yoğurt)
YAPILIŞI
Sütü kaynatın, parmağınız yanmayacak kıvama gelene kadar soğutun ama ılık olsun, 3 çorba kaşığı mayanızı ekleyin ve iyice karıştırın. Cam, seramik veya kilden yapılmış kaplara dökün, streç film ile kaplayıp tepsiye dizin, 12 saat ılık bir ortamda mayalanmaya bırakıp dolaba kaldırın. Kalorifer yanında olması pratik oluyor. Eğer yaptığınız yoğurttan keyif alarak yerseniz yaptığınız yoğurttan yeni yoğurtlar üretebilirsiniz.
En sevdiğim yoğurtlu meyve karışımları,
Yoğurt ve muz
Yoğurt, elma, tarçın, 2 yarım dövülmüş ceviz
Yoğurt ve dondurulmuş berryler içine biraz splenda katıyorum ve 2 yarım dövülmüş ceviz
Veeeee yazın şeftalili yogurt mükemmel bir lezzet.
Aslında bu meyveli karışımları istediğiniz her meyve ile yapabilirsiniz. Mükemmel karışımlarınızı yaratabilirsiniz. Hayal gücünüzü kullanın…
Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.
Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..